Ei, ei missään tapauksessa

Ei.Sanon sen varmuuden vuoksi vielä uudelleen, ja voin toistaa niin monta kertaa kuin haluatte.

Ei.

Siinä mielessä ei kuin esimerkkilauseessa "se nyt ei vaan toimi" (Timo Soini). Ja siinä mielessä kuin "mä sanon viimeisen sanani ja se on ei" (Maija Vilkkumaa). Ei. Hyvä napakka sana.

Sanotaan se poliittisen tasapainon vuoksi myös marxilaisittain, grouchomarxilaisittain: "Whatever it is, I'm against it." Mitä tahansa se on, olen sitä vastaan.

Näin se käy, siitäkin huolimatta että "ei" on savoksi "kuhan kahotaan".

Esko Aho, ex-pääministeri ja nykyinen Nokian yhteiskuntasuhteiden johtaja, harmitteli MTV3:n Huomenta Suomen haastattelussa (13.7.) Suomessa vallitsevaa negatiivista ilmapiiriä. Ahon mielestä Suomi ei ole hänen elinaikanaan ollut näin negatiivinen maa.

Sadat kommentoijat kiirehtivät osoittamaan Ahon olevan oikeassa. Siinä tuli haukuttua Nokia, Ahon 90-luvun hallitus, tämä nykyinen, ja kaikki siltä väliltä. Sitten haukuttiin EU, johon Aho Suomen johdatti, ja samalla tietysti Kreikka ynnä muut. Koska nykyhallitus tuomittiin, tuomittiin sitten keskustakin, ja kun kaikki muut oli jo tuomittu, arveltiin tuomitsijoiden olevan perussuomalaisia.

Tuomittiin sekin.

Hiihtoliitto haukuttiin, onhan Esko Aho sen ex-puheenjohtaja. Doping tuomittiin, ja doping-valvonta, ja urheilu. Sekä herrat että köyhät saivat osansa.

Yksi myönteinen tulos tuli: 91 prosenttia vastasi myöntävästi, kun Iltalehden netissä kysyttiin, onko Suomi negatiivinen maa.

Ahon havainto ei siis taida olla ihan pielessä. Jo ennen kevään vaaleja ja Euroopan talouskriisejä julkisen keskustelun pohjavirroissa on vellonut tuomiopäivän manausten musta massa. Puheiden perusteella Suomi on romahtanut konkurssiin jo monta kertaa, mutta eihän täällä muutenkaan ole koskaan mitään hyvää ollut.

Pötyä.

Uhkia ja ongelmia ei tarvitse kiistää, mutta valheilla tai suhteellisuudentajuttomuudella ei voiteta mitään, paitsi vaaleja joskus. Täällä ei mene niin huonosti kuin esitetään. Ei voi verratakaan kuivuuden ja sodan runtelemaan Afrikan sarveen tai edes 50-60-luvun jälleenrakennus-Suomeen.

Maan talous on kurissa ja kasvussa eikä taantuma räjäyttänyt työttömyyttä. Ketään ei tarvitse tappaa nälkään tai raatamiseen tulevien vuosien kestävyysvajeen korjaamiseksi.

Kielteisyys tekee elämästä tylsempää, mutta vaarallisempaa on, jos se halvaannuttaa toiminnan.

Tätä ei pidä pelätä liikaa. Muistakaa Tuntemattoman sotilaan Lahtinen, suomalaisen asenteen yksi arkkityyppi. Moni maailmalla lupaa vuolaasti kaiken hoituvan, mutta mitään ei tapahdu. Lahtinen sanoo, ettei tästä prkl mitään tule, ja tekee sen kuitenkin.

Luin lomalla amerikkalaisen tv-koomikon, -kirjoittajan ja -tuottajan Tina Feyn (30 Rock, Saturday Night Live) omaelämäkertaa Bossypants. Fey kertoo asioista, joita työ improvisaatioteatterissa opetti.

Ensimmäinen on: sano kyllä. Jos vastanäyttelijäsi osoittaa sormellaan ja sanoo: "Seis, minulla on ase!", leiki mukana äläkä tapa kohtausta tokaisemalla, ettei se mikään ase ole vaan sormi.

Toinen neuvo on: sano "kyllä, ja..." Ole valmis viemään kohtausta eteenpäin ja antamaan asiaan oma panoksesi.

Se ei ole huono lähestymistapa. Maailma ei ole pelkkiä ongelmia, ja jos onkin, onpahan puuhaa niitä ratkaistessa.

Jospa alammekin opetella uutta asennetta vastaamalla kyllä heti seuraavaan eteemme tulevaan kysymykseen.

Onko se muka niin mahdotonta?

Kirjoittaja on Savon Sanomien Keski-Savon toimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.