Ei enää leikin asia

Entisestä Alaskan kuvernööristä ja Miss Alaskasta Sarah Palinista ei ollut paljon apua, kun republikaanien presidenttiehdokas John McCain yritti hänen avullaan estää demokraattien Barack Obaman tulon Yhdysvaltain presidentiksi. Naisellisesta lumovoimasta katosi teho, kun ryhdyttiin puhumaan politiikan todellisista peruskysymyksistä, ennen muuta ulkopolitiikasta. Palin ei tiennyt niistä juuri mitään.

Presidentinvaalin jälkeen ajateltiin, että Palin oli kupla, joka puhkesi ja katosi näkymättömiin. Elävä elämä on kuitenkin joskus hyvin ihmeellistä, ja näin on käynyt myös Palinin tapauksessa. Tappio mustalle demokraattipresidentille ärsytti niin USA:n poliittista oikeistoa, että Baramalle ei annettu perinteistä "kuherruskuukautta" virkakauden alussa, vaan kampitus pantiin käyntiin välittömästi sekä kongressissa, senaatissa että myös kansalaisten "teekutsuilla".

Harmittomalta höyhötykseltä tuntuneet teekutsut ovat yllättäen tuottaneet tulosta. Mainen osavaltion senaattorinvaaleissa oikealta ohi ajavan teekutsuliikkeen ehdokas voitti niin maltillisten republikaanien kuin demokraattienkin ehdokkaan.

Iowan osavaltiossa valmistaudutaan seuraavien presidentinvaalien esivaaleihin, ja Sarah Palin on siellä täysillä mukana. Republikaanien rivit ovat hajallaan Obama-tappion jälkeen, ja nimekästä, uskottavaa kärkinimeä ei ole noussut esiin. Näin kenttä on vapaa Palinin reippaalle retoriikalle.

Obaman esikunnan sanotaan olevan hyvin iloinen Palinin menestyksestä. Asiat hallitsevalle presidentille Palin olisi ihannevastustaja, jos ja kun hän pyrkii toiselle virkakaudelle.

Mutta entäpä jos Sarah Palin ei olisikaan toisella yrittämällä enää leikin asia, vaan tulisi valituksi? Amerikkalaiset sen ehkä kestäisivät, mutta entä me muu maailma, joka ei kiinnosta Palinia pätkän vertaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.