Ei enää leikin asia

Entisestä Alaskan kuvernööristä ja Miss Alaskasta Sarah Palinista ei ollut paljon apua, kun republikaanien presidenttiehdokas John McCain yritti hänen avullaan estää demokraattien Barack Obaman tulon Yhdysvaltain presidentiksi. Naisellisesta lumovoimasta katosi teho, kun ryhdyttiin puhumaan politiikan todellisista peruskysymyksistä, ennen muuta ulkopolitiikasta. Palin ei tiennyt niistä juuri mitään.

Presidentinvaalin jälkeen ajateltiin, että Palin oli kupla, joka puhkesi ja katosi näkymättömiin. Elävä elämä on kuitenkin joskus hyvin ihmeellistä, ja näin on käynyt myös Palinin tapauksessa. Tappio mustalle demokraattipresidentille ärsytti niin USA:n poliittista oikeistoa, että Baramalle ei annettu perinteistä "kuherruskuukautta" virkakauden alussa, vaan kampitus pantiin käyntiin välittömästi sekä kongressissa, senaatissa että myös kansalaisten "teekutsuilla".

Harmittomalta höyhötykseltä tuntuneet teekutsut ovat yllättäen tuottaneet tulosta. Mainen osavaltion senaattorinvaaleissa oikealta ohi ajavan teekutsuliikkeen ehdokas voitti niin maltillisten republikaanien kuin demokraattienkin ehdokkaan.

Iowan osavaltiossa valmistaudutaan seuraavien presidentinvaalien esivaaleihin, ja Sarah Palin on siellä täysillä mukana. Republikaanien rivit ovat hajallaan Obama-tappion jälkeen, ja nimekästä, uskottavaa kärkinimeä ei ole noussut esiin. Näin kenttä on vapaa Palinin reippaalle retoriikalle.

Obaman esikunnan sanotaan olevan hyvin iloinen Palinin menestyksestä. Asiat hallitsevalle presidentille Palin olisi ihannevastustaja, jos ja kun hän pyrkii toiselle virkakaudelle.

Mutta entäpä jos Sarah Palin ei olisikaan toisella yrittämällä enää leikin asia, vaan tulisi valituksi? Amerikkalaiset sen ehkä kestäisivät, mutta entä me muu maailma, joka ei kiinnosta Palinia pätkän vertaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.