Ei hassumpi tili

SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen nostama noin 14 000 euron kokouspalkkio valtioenemmistöisestä pörssiyhtiö Neste Oilista on viimeisin suomalaiseen poliitikkoon liittyvä kohu.

Demarijohtaja sai rahan istuttuaan kaksi kertaa yhtiön hallintoneuvoston kokouksessa vuosina 2008-10. Hallintoneuvosto kokoontui tuona ajanjaksona 12 kertaa. Urpilaisen läsnäoloprosentti oli vaajat 17.

Kun hallintoneuvoston kokoukset kestävät usein noin tunnin, demarijohtajan tuntiliksa oli vaatimattomat 7 000 euroa. Hän erosi hallintoneuvostosta viime huhtikuussa.

Urpilainen on perustellut vähäistä Neste-kokouksiin osallistumistaan demarien puheenjohtajan kiireillä. Oli kuntavaaleja ja puoluehallituksen kokouksia ynnä muuta öljy-yhtiötä tärkeämpää.

Urpilainen onkin esimerkillinen puoluejohtaja. Hän asetti puolueensa edun ykkössijalle ennen jonkun öljy-yhtiön kokouksia.

Palapelin heikko kohta on, että hän tietoisesti nosti kiireidensä keskellä palkkaa Nesteeltä töistä, joista valtaosan jätti tekemättä. Harva työnantaja katsoo sellaista meininkiä suopein silmin.

Urpilainen on joutunut Neste-kohun myötä nesteeseen. Eikä ihme, sillä hänen toimintansa on eettisesti ja moraalisesti paheksuttavaa.

Mitähän esimerkiksi joku Kotkan sataman ahtaaja demarien sydänalueilla miettii, kun hän lukee uutisia "työväenpuolueen" johtajan ansaintalogiikasta. Saattaa siinä joku ärräpää päästä.

Tässä sopassa puheet rakkauden puolueesta - jollaiseksi demarit ovat julistautuneet - tuntuvat korneilta.

Eikö demareista löydy enää ihmistä, joka löisi nyrkin pöytään ja sanoisi: Saatana, tämä saa riittää!

Piikki ei kohdistu pelkästään demareihin, vaan poliitikkoihin ylipäätään. Siinä joukossa näyttää olevan vähän ihmisiä, jotka osaavat ja ymmärtävät pyytää anteeksi sotkujaan.

Osa poliitikoista on outoa rotua. Puhuvat paljon, mutta eivät sano mitään. Kuulevat, mutta eivät kuuntele. Eivät häpeä eivätkä nöyrry. He ovat kuin ongenkohoja, jotka hetken nykäisyn jälkeen pomppaavat jälleen pintaan.

Politiikan uskottavuus yleensä on valunut tulipalopakkasen puolelle tällä vaalikaudella. Tunkio haisee, kansa on kyynistä ja oksentelee. Eivätkö poliitikot tajua, että heiltä edellytetään korkeaa moraalia ja esimerkillisyyttä? Äänestäjät ovat valinneet heidät edusmiehikseen ja -naisikseen.

Vai voisiko vika sittenkin olla kansassa? Me valitsemme kansanedustajat Arkadianmäelle. Ovatko kansanedustajat valitsijoidensa näköisiä? Olemmeko me - Herramme pienet muurahaiset - ahneita, itsekkäitä ja piittaamattomia? Kiistämmekö kaiken, jos jäämme kiinni pahanteosta? Tunnustammeko oma-aloitteisesti väärän teon? Osaammeko pyytää anteeksi?

Ajatelkaapa vaikka ex-ulkoministeri Ilkka Kanervaa (kok.). Mies lähetti kasapäin erotiikkaa tihkuvia ja tyhjänpäiväisiä tekstareita alastontanssijattarelle.

Kun Ike narahti lempiharrastuksestaan, hän kiisti, kiisti ja vielä kerran kiisti kaiken, kunnes sai potkut elämänsä työpaikasta UM:ssa. Etopa asian takia.

Jos hän olisi heti myöntänyt koko homman, teko olisi herättänyt pahennusta, mutta miehestä olisi jäänyt rehellinen mielikuva.

Vastaavia, rankemman painoluokan juttuja, on tämän vaalikauden aikana ollut vaikka kuinka paljon.

Osa poliitikoista ansaitsisi kunnollisen ja isällisen selkäsaunan.

Kenen siiloon jyvät ropisevat kaiken sonnan lapioimisen jälkeen ensi keväänä? Yleisin ennuste on, että perussuomalaisille. Täsmälleen samalla tavalla kuin Jutta Urpilainen tienasi kuuluisat tonninsa Nesteeltä: tekemättä lähes yhtään mitään.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinilla on helppo homma pistää isäntämiehen tapaan kädet ristiin vatsan päälle ja odottaa kuola valuen saaliin kypsymistä.

Näinhän se menee. Vai meneekö sittenkään?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kunnat eivät lomauta opettajia ilkeyttään

Miten Suomi muuttuu, vai muuttuuko?

Kouluverkon suunnitteluun tarvitaan parempia ennusteita

Vihreissä jälleen vetoa hallituksesta oppositioon

Lyhennysvapaita aitoon tarpeeseen

Kulmuni on köysissä

Viitostie parantuu sumppu kerrallaan

Vain hyvien ominaisuuksien haluaisi periytyvän, mutta se ei mene niin

Helppoja keinoja tulisi käyttää ennen vaikeita

Vakoojia ja populaarikulttuuria

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.