Ei heikoille teille

Näinä aikoina varoitellaan kovasti heikoista jäistä, kuten aiheellista onkin. Turhan monta on hukkunut viime viikkoina varomattomilla kalamatkoillaan.

Yhtä perusteltua on kuitenkin varoittaa nyt lopputalvesta myös heikoista teistä. Vähäinen routa ja talven poikkeukselliset säät ovat aiheuttamassa maan pienemmille teille harvinaisen vaikean kelirikon. Se koskee niin maanteitä, paikallisteitä kuin metsäautoteitäkin.

Valtio ei ole antanut Suomen teitten kunnostukseen ja ylläpitoon riittävästi varoja vuosikausiin - liekö antanut itse asiassa koskaan. Pääteitä on kyllä parannettu kohtuullisesti, mutta alempi tieverkko on saanut odottaa aikaa parempaa.

Tekemätöntä ei saa tehdyksi nyt, kun paha kelirikko koettelee voimallisesti kylillä ja metsissä liikkuvia.

Parasta tienpitoa on tässä tilanteessa vähentää ajot minimiinsä. Mitä vähemmän pehmeitä hiekkateitä myllerretään kuopille ja urille lähiviikkojen aikana, sitä helpompaa ja myös halvempaa ne on saattaa kesäkuntoon siinä vaiheessa, kun mökkikausi pääsee kunnolla vauhtiin.

Mökki- ja metsäautoteitä käyttää tietysti myös raskas liikenne kuljettaessaan puuta tehtaille tai rakennustarpeita uusille rantarakentajille.

Metsäteollisuus on jo vuosien ajan yrittänyt varautua kelirikkoon ennakolta ja koettanut ajoittaa ajot koville talviteille. Tyystin ei raskasta puutavaraliikennettä kuitenkaan pysty koskaan lopettamaan rospuuttoajaksi, koska tehtaat pitävät nykyisin puuvarastonsa mahdollisimman pieninä kustannussyistä. Todella pahana kelirikkokeväänä pienet säästöt muuttuvat tehtaille äkkiä isoiksi tappioiksi, kun puuta ei saa tulemaan metsistä millään keinolla.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.