Ei huolita turhia

Nuoret ovat hyvin tietoisia maailman tilasta ja myös hanakoita ottamaan kantaa asioihin, joiden he katsovat olevat korjaamisen tarpeessa. Erityisesti ympäristö- ja luonnonsuojelukysymyksissä nuoriso on ollut perinteisesti hyvin tietoista ja joskus suorastaan yltiöradikaalia.

Mielenkiintoista on havaita tuoreesta kansainvälisestä vertailusta, että Suomen nuoriso on kaikkein vähiten huolestunut ympäristön tilasta. Melkein yhtä huolettomia ovat myös muiden pohjoismaiden kouluikäiset, kertoo OECD:n toteuttama kyselytutkimus.

Selkeästi eniten ympäristön tila ja tulevaisuus pelottaa Turkin nuoria. Muita huolestuneimpien joukkoon kuuluvia maita ovat Portugali, Espanja ja Meksiko.

Tutkimus ei sinällään todista, että suomalaiset nuoret eivät välittäisi ympäristön tilasta. Ennen kaikkea se kertoo, että koululaisemme suhtautuvat ympäristökysymyksiin terveellä järjellä eivätkä lähde suotta dramatisoimaan Suomen tilannetta.

Suomi kuten muutkin Pohjolan maat ovat harvaan asuttuja verrattuna eteläisempiin maihin. Metsää ja vettä on runsaasti ja luonto puhdasta Keski- tai Etelä-Eurooppaan verrattuna. Suomalaisnuoretkin ovat tottuneet jo kulkemaan pienestä pitäen maailmalla, joten he ovat omin silmin nähneet, millainen lintukoto tai impivaara Suomi on edelleen tällä erilaisten saasteiden ja liikakansoituksen kuormittamalla maapallolla.

Tietysti Suomessakin on omat ympäristöongelmansa, mutta ne pitäisi osata suhteuttaa maapallon suureen kokonaisuuteen. Jokaisen suomalaisen pitäisi nousta vähintään kerran kesällä jollekin korkealle mäelle tai johonkin torniin ja antaa katseensa kiertää jokaiseen ilmansuuntaan. Näkymä ei ahdista, vaan avartaa ymmärtämään, miten syvällä luonnon keskellä me asumme - ei vain maalla vaan myös kaupungeissamme.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.