Ei hyvä mitenkään

Itärajan kymmenien kilometrien rekkajonot ovat järjen köyhyyttä, mutta kovin järkevältä ei tunnu myöskään Venäjän tullin pyrkimys siirtää Suomen ja Venäjän väliset konttikuljetukset yksioikoisesti maanteiltä rautateille.

Tähän tähtäävät lakimuutokset on pantu naapurimaassa vireille suomalaisia kuulematta, ja niinpä liikenneministeri Anu Vehviläinenkin on ihmeissään. Hän on lähettänyt Venäjän liikenneministerille Igor Levitinille tullin toimia paheksuvan kirjelmän ja sanoo siinä suoraan, että Suomi ei voi hyväksyä näitä yksipuolisia toimia, jotka käytännössä lopettaisivat konttikuljetukset Suomesta Venäjälle.

Rekkaliikenteen korvaaminen raideliikenteellä on yksinkertaisesti mahdotonta lyhyellä ajalla. Viime vuonna itärajan yli meni maanteitse noin 200 000 ja rautateitse noin 7 000 konttia. Toisin sanoen rekkaliikenne on liki 30-kertainen raideliikenteeseen verrattuna. Rekat kulkevat nyt pääosin kolmen tulliaseman, Vaalimaan, Nuijamaan ja Imatran kautta. Sopii kysyä, miten ruuhkaista olisi idän radalla, jos ruuhkat siirrettäisiin kolmelta maantieltä yhdelle raiteelle Vainikkalan raja-asemalle. Rahteja voidaan toki hoitaa myös meriteitse, mutta siihen tarkoitukseen taas Venäjällä ei ole riittävästi satamia.

Venäjän rahtiliikenteen ongelmia on yritetty ratkoa korkeimmalla poliittisella tasolla ja asiat on luvattu panna kuntoon. Venäjän tulli näyttää kuitenkin elävän Kremlin poliittisen johdon tahdosta riippumatonta elämää.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hallitus maltillisestiliikkeelle väylähankkeilla

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.