Ei hyvä näinkään

Monessa kunnassa ja kaupungissa on käyty meilläkin keskustelua, pitäisikö kunnan- ja kaupunginjohtajat korvata demokraattisesti valituilla pormestareilla. Ensimmäisenä tätä mallia lähti soveltamaan Tampereen kaupunki, joka nopeasti sai mukaansa naapurinsa Pirkkalan.

Omat ongelmansa näkyy olevan kuitenkin myös pormestareissa - olkootkin he vaikka kuinka kansan valitsemia. Pirkkalan kunnanvaltuuston enemmistö on kyllästynyt nopeasti valitsemaansa pormestariin Antero Saksalaan ja puuhaa tälle eroa virasta. Luottamusmiesten ja -naisten mielestä pormestari on menettänyt uskottavuutensa omalla käytöksellään.

Pormestaria syytetään luottamuspulasta, näpertelystä ja tehtävien laiminlyönnistä. Kunnantalolta on kuulunut viestejä, miten pormestari johtaa alaisiaan enemmän pelolla kuin asiantuntemuksella. Jos nämä kaikki puheet pitävät paikkansa, Pirkkalan pormestari ei paljon eroa kelvottomiksi osoittautuneista, pysyvään virkasuhteeseen palkatuista kunnanjohtajista.

Kuntien johtamisessakaan ei ole ilmeisesti keksitty järjestelmää, joka aukottomasti estäisi väärät ratkaisut. Järjestelmät ovat niin hyviä kuin siinä toimivat ihmiset. Perinteinen kunnan- tai kaupunginjohtaja voi ammattipätevyytensä ja tasapuolisuutensa ansiosta nousta paikkakuntansa todelliseksi mahtitekijäksi, mutta valtapuolueelta saatu valtakirja ei tee pormestariksi valitusta parempaa kuin mihin hänellä itsellään on edellytyksiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.