Ei hyvä näinkään

Monessa kunnassa ja kaupungissa on käyty meilläkin keskustelua, pitäisikö kunnan- ja kaupunginjohtajat korvata demokraattisesti valituilla pormestareilla. Ensimmäisenä tätä mallia lähti soveltamaan Tampereen kaupunki, joka nopeasti sai mukaansa naapurinsa Pirkkalan.

Omat ongelmansa näkyy olevan kuitenkin myös pormestareissa - olkootkin he vaikka kuinka kansan valitsemia. Pirkkalan kunnanvaltuuston enemmistö on kyllästynyt nopeasti valitsemaansa pormestariin Antero Saksalaan ja puuhaa tälle eroa virasta. Luottamusmiesten ja -naisten mielestä pormestari on menettänyt uskottavuutensa omalla käytöksellään.

Pormestaria syytetään luottamuspulasta, näpertelystä ja tehtävien laiminlyönnistä. Kunnantalolta on kuulunut viestejä, miten pormestari johtaa alaisiaan enemmän pelolla kuin asiantuntemuksella. Jos nämä kaikki puheet pitävät paikkansa, Pirkkalan pormestari ei paljon eroa kelvottomiksi osoittautuneista, pysyvään virkasuhteeseen palkatuista kunnanjohtajista.

Kuntien johtamisessakaan ei ole ilmeisesti keksitty järjestelmää, joka aukottomasti estäisi väärät ratkaisut. Järjestelmät ovat niin hyviä kuin siinä toimivat ihmiset. Perinteinen kunnan- tai kaupunginjohtaja voi ammattipätevyytensä ja tasapuolisuutensa ansiosta nousta paikkakuntansa todelliseksi mahtitekijäksi, mutta valtapuolueelta saatu valtakirja ei tee pormestariksi valitusta parempaa kuin mihin hänellä itsellään on edellytyksiä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.