Ei ihan parasta

Parasta ennen huhtikuun 15. päivää vai sen jälkeen? Tämä on nyt mitä ajankohtaisin kysymys Ylä-Savossa, jossa Iisalmen, Kiuruveden, Sonkajärven ja Vieremän yhteinen Paras-hanke on ajautunut yllättäviin vaikeuksiin. Sosiaali- ja terveydenhuollon yhdistämisessä maltillisimmin esiintynyt Vieremä on ryhtynyt empimään loppumetreillä ja uhkaa jäädä pois hankkeesta.

Mitään ehdotonta päätöstä ei kunta ole sentään vielä tehnyt vaan jättää neuvotteluvaraa vielä tämän kuun puoliväliin saakka. Tuolloin kokoontuva Vieremän valtuusto joko ottaa tai jättää monien vaikeuksien kautta neuvotellun yhteistyökuvion.

Jos Vieremä asettuu tiukasti poikkiteloin, Ylä-Savo palaa Paras-hankkeessa taas lähtöruutuun. Se ei ole ihan paras ratkaisu ja panee erityisesti Iisalmen kaupungin luottamus- ja virkamiesjohdon huumorintajun tiukille.

Tammikuussa aikaansaatu neuvottelutulos oli historiallinen kompromissi, jonka taustalla oli mitä moninaisimpia vaiheita ja vastoinkäymisiä.

Ensivaiheessa Iisalmi ja Sonkajärvi neuvottelivat kuntaliitoksesta, jonka jossain vaiheessa uskottiin myös toteutuvan. Sonkajärveläisten enemmistö ei kuitenkaan lämmennyt asialle, vaan valtuusto teki lopulta kielteisen päätöksen.

Neljän kunnan neuvotteluissa olivat empiväisimpiä kiuruvetiset, jotka pelkäsivät jäävänsä yhteistyössä Iisalmen jyräämäksi. Iisalmelaisten luvattua, ettei yksikään osapuoli voi sanella ratkaisuja, myös Kiuruveden valtuuston enemmistö katsoi voivansa hyväksyä sopimuksen.

Nyt oli sitten vieremäläisten vuoro kokeilla jarruja... Perustuslaki tarjoaa pienillekin kunnille oikeuden itsenäisiin ratkaisuihin. Vieremän tapauksessa sopii kysyä, miksi epäilyksen sormi nostettiin pystyyn vasta nyt, kun neuvotteluissa olisi ryhdytty ratkomaan yhteistyön käytännön ongelmia.

Ylä-Savo tarvitsee yhteistyötä, tämä pitäisi tunnustaa jo Paras-hankkeen nykyvaiheessa. Iisalmi on väkimäärältään alueen keskuskaupunki, jonka viime aikojen kehityskäyrät ovat olleet varsin myönteiset. Muutoin Ylä-Savo tyhjenee sellaista vauhtia, että se hirvittää. Siksi kuntien pitäisi uskaltaa yhdistää voimansa ennakkoluulottomasti.

Kuopion voimistuminen tarjoaa työtä myös yläsavolaisille, mutta Ylä-Savon kuntia se ei auta. Kuopio on toisaalta yhä selvemmin kääntämässä katseensa etelään, kun pohjoisen väylät ovat sitkeästi tukossa. Suhteita lämmitetään Leppävirran, Varkauden ja Suonenjoen suuntaan, mistä on vain hyvää sanottavana. Maakunta kuihtuu, jos se jää paikoilleen ja kieltäytyy etsimästä aktiivisesti ratkaisuja ajan haasteisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.