Ei kiinnosta

Mikä on se ammatti, josta maksetaan kaksikymmentä tuhatta euroa kuussa, jossa saa matkustaa ja tavata koko ajan mielenkiintoisia ihmisiä ja joka ei kiinnosta oikein ketään?

Se on tietenkin meppi. Seuraaviin europarlamentin vaaleihin on aikaa vain reilu vuosi, mutta ainakaan Itä-Suomessa ei mikään puolue näytä löytävän ankarista etsinnöistä huolimatta yhtään mitat täyttävää ehdokasta, joka omasta halustaan lähtisi tavoittelemaan paikkaa Brysselin ja Strasbourgin avariin vallan kamareihin.

Itäinen Suomi ei ole yksin tuskittelemassa eurovaaliehdokkaitten puutetta. Sama haluttomuus koskee muitakin pienempiä maakuntia. Tuntuu irvokkaalta, että vähäväkisten alueitten ainoaksi vapaaehtoiseksi on ilmoittautunut taistolaiskommunistien kärkinimiin kuulunut lappilainen kansanedustaja Esko-Juhani Tennilä, joka ei ole koskaan hyväksynyt EU:ta. Paljonko hyödyttää pienen Suomen asiaa unionissa, jos meppimme suuntaavat kaiken tarmonsa sen hajottamiseen? Palkkako Tennilää houkuttaa?

Itäisellä Suomella on ollut oma edustaja europarlamentissa aina unioniin liittymisestä lähtien. Sosiaalidemokraattien Riitta Myller ja keskustan Mirja Ryynänen ovat tehneet hyvää pohjatyötä. Tiiviit itäsuomalaiset kytkennät on myös ranskalaistuneella kokoomusmepillä Ari Vatasella ja sosiaalidemokraattien Lasse Lehtisellä. Aikanaan kävi myös keskustan kymenlaaksolainen europarlamentaarikko Mikko Pesälä jonkinsorttisesta itäsuomalaisesta.

Ryynänen jättäytyi vapaaehtoisesti jo edellisissä vaaleissa, ja nyt tekee Riitta Myller saman. Vatanen on parlamentissa ranskalaisten valtakirjalla, ja Lehtinen panttaa jatkopäätöstään.

Pohjoiskarjalaiselle Myllerille ei ole itsestään selvää seuraajaa Itä-Suomessa. Valtakunnallista nimeä on SDP:n itäisessä leirissä lähinnä kolmella: varkautelaisella Kari Rajamäellä, eteläsavolaisella Jouni Backmanilla ja pohjoiskarjalaisella Säde Tahvanaisella. Backman putosi nolosti eduskunnasta ja on vetäytynyt sivuun päivänpolitiikasta, joten paras valttikortti on pois pelistä.

Pohjois-Savon entinen maakuntajohtaja Antti Mykkänen teki viime vaaleissa hyvää työtä, joka olisi antanut hyvät lähtökohdat vuoden 2009 kesällä.

Sitkeistä suostutteluista huolimatta Mykkänen ei lähde enää ehdokkaaksi. Ex-kansanedustaja Rauno Kettunen ja Paavo Väyrystä avustava Ossi Martikainen ovat olleet toivelistalla seuraavina, mutta kummaltakaan ei ole saatu myöntävää vastausta.

Pohjois-Karjalassa on makusteltu kansanedustaja Eero Reijosen ja Etelä-Savossa ex-kansanedustaja Pekka Nousiaisen soveltuvuutta. Parhaat edellytykset olisi todennäköisesti joroislaisella kansanedustajalla Katri Komilla, jolla on kielitaitoa ja kansainvälistä kokemusta. Komin ainoa vika on, että hänellä ei ole ainakaan toistaiseksi halua kisaan.

Kolmannessa suuressa puolueessa kokoomuksessa eurovaalien tilanne on sielläkin täysin levällään.

Nimekkäitä poliitikkoja ei riitä ehdokkaiksi, joten ehdokas joudutaan hakemaan ehkä politiikan ulkopuolelta. Kuopiossa tulee yleensä ensimmäisenä mieleen mäkivalmentaja Mika Kojonkoski, kielitaitoinen ja maailmaa nähnyt kunnallispoliitikko. TE-keskuksen entisen johtajan Jaakko Kekoninkin nimi on mainittu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.