Ei kiirettä eläkkeelle

Suomen Pankin savolainen pääjohtaja Erkki Liikanen on saanut pitkän yhteiskunnallisen toimintansa aikana kuulla itsestään hyvinkin monenlaisia arvioita - yleensä myönteisiä, mutta joskus myös poikkipuolisia. On kuitenkin yksi asia, josta veteraani-ikään ehtinyttä mikkeliläistä ei sovi moittia: hän on ilmeisen halukas jatkamaan työuraansa niin pitkälle kuin nykyinen laki sallii.

Pankkivaltuusmiehet ovat esittämässä yksimielisesti Liikaselle seitsemän vuoden jatkopestiä keskuspankissa, ja sama on varmasti myös hallituksen kanta. Presidentti Tarja Halonen on käyttänyt nimitysoikeuttaan Suomen Pankissa joskus turhankin täysimääräisesti ja nimittänyt virkoihin omia suosikkejaan. Olisi erikoista, jos hän lähtisi torppaamaan nyt entistä puoluetoveriaan, vaikka siihen olisi jopa perusteita. Sinikka Salon eläkkeelle jäännin jälkeenhän pankin johtokunnassa ei ole ollut ketään naista.

Liikanen tulee tänä vuonna 61 vuoden ikään. Seitsemän vuotta siihen päälle, niin eläkevuodet alkavat vasta 68 vuoden iässä. Työuran pidentäjänä savolainen talousmies näyttää erinomaista esimerkkiä, vaikka hänen puolueelleen 65 vuoden eläkeikäraja on pyhä ja koskematon.

Yksityisellä puolella suuryritysten ylimmät johtajat näyttävät hyppäävän oravanpyörästä edelleen vain kuusikymppisinä. Käytännössä heidän ansionsa eivät juurikaan siitä laske, sillä eläkemiehinä he voivat jatkaa eri yhtiöitten hallituksissa kohtuullisen runsasta korvausta vastaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.