Ei koskaan

Käydessäni hiusten leikkuussa kampaaja sanoi: "Tässä taitaa olla tukka, jota ei ole koskaan värjätty." Myönsin.

Tällaiselle vanhanaikaiselle ja luomuhenkiselle ihmisille ei tukan värjääminen ole koskaan tullut edes mieleen. Yllätykseni olikin melkoinen, kun kampaaja sanoi, että täysin värjäämättömät hiukset alkavat käydä kovin harvinaisiksi.

Huuliltani pääsi Lukkarilan tienoilta oppimani päivittely: "Herrajukero!"

Aloin miettiä, mitä muuta en ole koskaan tehnyt.

Luonnonmukaisen makuni vuoksi en ole koskaan värjännyt myöskään kynsiä, huulia enkä ripsiä.

Joidenkin mielestä näytän kai siis arkiselta maalaiselta, mikä olenkin, tai vähintään ulkoasultaan viimeistelemättömältä naiselta. Saatanpa olla sekin, mutta hyvinhän tuo elämä on sujunut näinkin.

Nautin ajatuksesta, kuinka pitkän ajan ja suuren rahan olen säästänyt, kun ei ole tarvinnut viettää peilin edessä aamu- ja iltahetkiä monenlaisten purnukoiden, värien ja siveltimien kanssa. Kun jonnekin pitää lähteä, olen yleensä ensimmäisenä valmis.

Enpä ole juuri matkustellut. Matkustamiseenhan tarvitaan rahaa, eikä minulla ole koskaan ollut ylimääräistä rahaa tai matkoja maksavia sponsoreita. Koskaan en ole käynyt Espanjassa, en Kreikassa, en Thaimaassa, en Israelissa, en Venäjällä, en Afrikassa.

Toisaalta: jos matkustamiseen olisi ollut kauhea kytö, kai olisin säästänyt vaikka vuosikausia jotakin matkaa varten. Mutta sellaista kytöä ei ole ollut. Joidenkin mielestä olen varmaan surkuteltavan suppeamielinen ihminen, sillä matkustaminenhan avartaa. Saatanpa ollakin.

Kuitenkin iloitsen ajatuksesta, kuinka paljon olen säästänyt ilmakehää, kun en ole lentää huruutellut oman huvini ja viihteeni vuoksi montaa kertaa maapallon ympäri.

En ole katsonut moniakaan televisio-ohjelmia, joista olen kyllä kuullut puhuttavan. Koskaan en ole katsonut esimerkiksi Salattuja elämiä, Formula 1:ä, Uutisvuotoa tai kokkiohjelmia. Joskus olen nähnyt niistä vilahduksen, ja välittömästi on tullut halu vaihtaa kanavaa tai sulkea koko toosa.

Ohjelmien synnyttämät ärsyyntymisen ja ahdistuksen tunteet ovat hävinneet saman tien. Mikä onni, että meillä vapaassa maassa on vapaus valita, mihin aikansa käyttää!

En ole koskaan elänyt kokonaista viikkoa, jolloin olisin ollut itseeni täysin tyytyväinen. Suusta on päässyt sammakoita tai pinna on palanut tai jonkinlainen moka on tapahtunut.

Kauhean valmiiksi ja täydelliseksi sitä ei ole ehtinyt itseään luulemaan. Silti viihdyn mieluummin tällaisena tonttona. Tontoilla riittää kavereita ja kohtalotovereita, ja ystävät ovat elämän suola.

Itseään erehtymättömänä pitävillä, teflonpintaisilla ja terässydämisillä tyypeillä saattaa olla yksinäistä.

Kirjoittaja on lapinlahtelainen tietokirjailija ja yrittäjä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.