Ei lietsota pelkoja

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) kehotti tiedotusvälineille lähettämässään uudenvuodentervehdyksessä suomalaisia kuluttamaan, vaikka talous onkin jo painunut tai ainakin painumassa taantumaan. Pääministerin kehotus oli poikkeuksellinen, mutta tarpeellinen: jos kotitaloudet ryhtyvät joukolla lykkäämään hankintojaan, talouden tilanne vain vaikeutuu.

Samaa mieltä ovat aivan varmasti myös kotimarkkinoilla toimivat suomalaiset yritykset. Siksi eräät elinkeinoelämän etujärjestöjen edusmiesten puheenvuorot väkisinkin ihmetyttävät.

Yleisradion uutiset kertoi viikonvaihteessa, että teollisuudessa työnantajilla on haluja ryhtyä neuvottelemaan uudelleen vielä voimassa olevista palkkasopimuksista. Esimerkiksi kemianteollisuudessa neuvottelut halutaan avata vetoamalla sopimukseen sisältyvään niin sanottuun kriisilausekkeeseen.

Tällaisten neuvotteluiden tavoite on itsestään selvä. Vielä tulossa olevia palkankorotuksia halutaan pienentää, niistä halutaan luopua kokonaan tai niitä halutaan lykätä.

Teollisuuden huoli on ymmärrettävä. Niin kuin Kemian teollisuuden työmarkkinajohtaja Pekka Hotti Ylen uutisissa totesi, ei taantuma ole jättänyt kemianteollisuuttakaan rauhaan.

Neuvotella luonnollisesti kannattaa aina, sen myönsi myös työntekijöitä edustavan ammattiliiton puheenjohtaja Timo Vallittu. Hän ei kuitenkaan uskonut, että palkankorotuksia neuvottelujen tuloksena jäädytetään.

Miettiä kannattaisi myös sitä, millaista ilmapiiriä puheet tulossa olevien korotusten jäädyttämisestä luovat. Eivät ne ainakaan kuluttamaan kannusta, niin kuin pääministeri Vanhanen haluaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Koska on aikaa kypsyä?

Eikö valtio voisi jättää metsänsä hakkaamatta?

Nuoret eivät olehalunneet syrjäytyä

Sananvapauden puolustajille erävoitto Venäjällä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.