Ei lihaa tänään

Helsingin kaupunginvaltuusto on tehnyt ensimmäisenä päätöksen, että kaupungin kouluissa tarjotaan yhtenä päivänä pelkästään kasvisruokaa. Valtuuston enemmistö perustelee lihatonta päivää ajan hengen mukaisesti ilmastollisin syin: kasvisruuasta jää pienempi hiilijalanjälki kuin liharuuasta.

Helsinkiläisten ratkaisulle löytyy valtakunnasta varmasti paljon ymmärtäjiä. Heti tuoreeltaan se on kuitenkin herättänyt arvostelua ja ainakin epäilyä, edistääkö yksi lihaton päivä loppujen lopuksi käytännössä millään lailla ilmakehän puhtautta.

Tutkijat ovat todenneet kasviksissakin olevan eroja. Kasvisten kasvattaminen vaatii sekin energiaa lämmitykseen, valaistukseen ja kuljetukseen niin runsaasti, että laskennallisesti se aiheuttaa huomattavasti isomman hiilijalanjäljen kuin vaikkapa broilerilihan tuottaminen.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska on yksi niistä epäilevistä tuomaista, joka suhtautuu kriittisesti Helsingin kaupunginvaltuuston päätökseen. Maaseudun Tulevaisuudessa hän sanoo, että "päätös tapahtui tietystä ideologiasta, jossa oli muitakin näkökohtia kuin terveysnäkökohdat".

Puskan mielestä valtuutettujen olisi pitänyt kuulla ennen ratkaisuaan erityisesti koulujen ihmisiä - ruokalahenkilökuntaa ja lapsia itseään - jolloin heille olisi syntynyt oikea kuva tämän päivän kouluruokailusta: kasviksia on kyllä tarjolla kouluissa päivittäin, mutta ne tahtovat jäädä usein syömättä. Koulujen kasvispäivä johtaa todennäköisesti siis siihen, että monet koululaiset eivät syö niinä päivinä kouluissa juuri mitään, vaan täyttävät vatsansa itse hankkimillaan ravinto-opillisesti epäterveillä välipaloilla.

Helsingin kaupunginvaltuuston enemmistön ratkaisussa lie ollut tärkeintä, että kasvispäivän puolesta äänestäneet saivat itselleen ilmastopoliittisesti puhtaan omantunnon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.