Ei-linja tuottaa tulosta

Mielipidetiedustelun mukaan Timo Soinin johtamat perussuomalaiset tekivät ainakin lyhyellä tähtäimellä oikean ratkaisun, kun he kieltäytyivät vaalivoittajina lähtemästä Jyrki Kataisen kokoamaan hallitukseen. Savon Sanomain ja seitsemän muun maakuntalehden gallupissa, joka on ensimmäinen huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen, perussuomalaiset ovat nousseet 22,4 prosentin kannatuksellaan selkeästi suurimmaksi puolueeksi ohi kokoomuksen.

Tulos on historiallinen sekä perussuomalaisille että koko Suomen poliittiselle järjestämälle: koskaan ennen ei puolue ole yltänyt ykköspaikalle edes mielipidemittauksissa. Tutkimus tehtiin sen jälkeen, kun perussuomalaiset olivat kieltäytyneet ehdottomasti neuvottelemasta Portugalin-tukipaketista ja vetäytyneet pois hallitusneuvotteluista.

Tuoreeltaan arvuuteltiin, oliko ei-linja voitoksi vai tappioksi Soinille ja hänen puolueelleen. Gallupin mukaan päätös oli puoluetaktisesti oikein. Portugalin tukemiseen kriittisesti suhtautuneet sosiaalidemokraatit, jotka vaalien jälkeen taipuivat tukipaketin taakse tietyin ehdoin, ovat menettäneet edelleen kannatustaan ja jäävät vain 18,6 prosenttiin. Myös eurolinjalla ollut keskusta jatkaa alamäkiliukuaan. 14,4 prosentin kannatus on taas uusi pohjalukema.

Kokoomus jää mielipidetiedustelussa kakkoseksi, mutta sen kannatus on säilynyt 20,6 prosentissa eli vaalipäivän lukemissa. Se kertoo, että demareista ja keskustasta poiketen sen sisällä ei ole EU-vastaista oppositiota. Jyrki Kataisen ei tarvitse Jutta Urpilaisen tai Mari Kiviniemen tavoin olla koko ajan varppeillaan "kentän" vuoksi.

Gallupit ovat galluppeja, ja vain vaalitulos painaa eduskunnassa ja hallituksen rakentamisessa. Vasta ensi vuoden alun presidentinvaaleissa perussuomalaiset pääsevät realisoimaan kasvavaa suosiotaan käytännössä. Timo Soinin pysäyttäminen ei onnistu kakkoskentän ehdokkailla, vaan kilpaan on lähetettävä Soinin tapaisia poliitikkoja, jotka osaavat puhua kansalle kansan kielellä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.