Ei makseta!

Suomen yliopistot ja korkeakoulut ovat olleet jo pitemmän aikaa vahvassa käymistilassa. Milloin niitä yhdistetään isommiksi yksiköiksi, milloin niitä vaaditaan vähentämään palkattua väkeään. Opiskelijoita painostetaan valmistumaan entistä rivakammin työelämän palvelukseen.

Epävarmuutta on luonut yliopistoihin ja korkeakouluihin myös jatkuva keskustelu lukukausimaksuista. Jotkut ovat vaatineet ponnekkaasti maksujen käyttöönottoa, toiset taas ovat puoltaneet nykyistä maksutonta opetusta. Keskustelua ei ole käyty vain periaatteesta, vaan esille on tullut myös aivan konkreettisia ehdotuksia. Viime vaiheessa on puhuttu, että sopiva lukukausimaksu olisi tuhat euroa.

Tuhat euroa on iso raha tavalliselle palkansaajalle saati sitten opiskelijalle. Ehdotuksen mukaan yhteiskunta olisi helpottanut opiskelijain osaa lukukausimaksua vastaavalla summalla vuotuista opintotukea. Toisin sanoen: valtio olisi pelannut näin opiskelijoiden kanssa yhdenlaista nollasummapeliä, jossa voiton olisi korjannut kasvava byrokratia.

On hyvä, että opetusministeri Henna Virkkunen (kok.) on puhaltanut tämän joutavan pelin poikki ja ilmoittanut selkein sanoin, ettei lukukausimaksuja tule. Jos valtio haluaa antaa lisäresursseja yliopistoille ja korkeakouluille opiskelijamäärien suhteessa, yksinkertaisinta on maksaa niille vuosittain tuhannen euron lisäpotti kutakin päätä kohti.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Savolainen hulluus luo elämää

Ruokaturvallisuus säilyy vain jatkuvalla työllä

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.