Ei makseta!

Suomen yliopistot ja korkeakoulut ovat olleet jo pitemmän aikaa vahvassa käymistilassa. Milloin niitä yhdistetään isommiksi yksiköiksi, milloin niitä vaaditaan vähentämään palkattua väkeään. Opiskelijoita painostetaan valmistumaan entistä rivakammin työelämän palvelukseen.

Epävarmuutta on luonut yliopistoihin ja korkeakouluihin myös jatkuva keskustelu lukukausimaksuista. Jotkut ovat vaatineet ponnekkaasti maksujen käyttöönottoa, toiset taas ovat puoltaneet nykyistä maksutonta opetusta. Keskustelua ei ole käyty vain periaatteesta, vaan esille on tullut myös aivan konkreettisia ehdotuksia. Viime vaiheessa on puhuttu, että sopiva lukukausimaksu olisi tuhat euroa.

Tuhat euroa on iso raha tavalliselle palkansaajalle saati sitten opiskelijalle. Ehdotuksen mukaan yhteiskunta olisi helpottanut opiskelijain osaa lukukausimaksua vastaavalla summalla vuotuista opintotukea. Toisin sanoen: valtio olisi pelannut näin opiskelijoiden kanssa yhdenlaista nollasummapeliä, jossa voiton olisi korjannut kasvava byrokratia.

On hyvä, että opetusministeri Henna Virkkunen (kok.) on puhaltanut tämän joutavan pelin poikki ja ilmoittanut selkein sanoin, ettei lukukausimaksuja tule. Jos valtio haluaa antaa lisäresursseja yliopistoille ja korkeakouluille opiskelijamäärien suhteessa, yksinkertaisinta on maksaa niille vuosittain tuhannen euron lisäpotti kutakin päätä kohti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.