Ei meidän maille

Ylä-Savon kuntapäättäjille heitettiin haaste viime kesäkuussa. Pohjois-Savon ely-keskuksen maahanmuuttopäällikkö Lisbeth Mattsson pyysi kuntia ottamaan vastaan kiintiöpakolaisia.

Mattssonin seminaarin osallistuneet kuntapäättäjät kiemurtelivat tuoleillaan. Hankalia ovat nämä kysymykset, totesi eräs kiuruvetinen valtuutettu.

Asiaa luvattiin selvittää, kuten yleensä tehdään, jos jokin asia halutaan haudata.

EDELLISESTÄ ei mennyt kuin pari kuukautta, kun poliisi tiedotti, että rasistiset ilmiöt ovat lisääntyneet Iisalmessa viime aikoina. On nimitelty ja tehty ilkeyttä. Pari väkivaltatapaustakin mahtuu joukkoon.

Nämä kaksi erillistä asiaa, joilla ei ollut mitään suoraa yhteyttä, saivat miettimään yläsavolaisten suhtautumista ulkomaalaisiin.

TALOUSSEMINAAREISSA samat kuntajohtajat puhuvat suloisia säveliä siitä, kuinka Ylä-Savossa tarvitaan ulkomaalaista työvoimaa hoivasektorille ja maatalouteen. Muuten eivät tekijät riitä. Kun kysytään halukkuutta ottaa hätää kärsiviä pakolaisia, niin liinat laitetaan kiinni. Luvataan selvittää.

Pakolaisista voisi osaksi valtion tuella kouluttaa niitä puuttuvia osaajia. Rahaakin olisi, koska valtio maksaa kotiuttamiskustannukset neljältä ensimmäiseltä vuodelta.

Mikä mättää?

VIEREMÄLLÄ asuu tällä hetkellä reilusti yli viisikymmentä maahanmuuttajaa. Suurin osa heistä on virolaisia ja venäläisiä maatalouslomittajia. Ulkomaalaisia lääkäreitä on Ylä-Savossa jo useita.

Työvoimaa halutaan ja tarvitaan, mutta samalla koetaan, että kuka tahansa ei kelpaa.

Ongelma on siinä, että lähialueilta tuleva työvoima kyllä paremman puutteessa käy, mutta eihän tänne mitään yöntimoja ja karvarintoja haluta.

Eivät ne osaa tai viitsi edes töitä tehdä, sosiaalituilla elävät.

Tällainen asenne on yleinen Ylä-Savossa ja valitettavasti myös hiljaisesti hyväksytty. Eri värisiä voi huoletta nimitellä julkisesti, koska ei tarvitse pelätä, että kukaan siihen puuttuisi.

Ulkomaalaisvastaisuus asuu sitkeässä, kun edes ryssävihasta ei ole oikein koskaan päästy yli.

VOIN KUITENKIN luvata kaikille yläsavolaisille, että olkaa huoleti. Eivät kuntapäättäjät tänne pakolaisia ota. Eivät uskalla, koska pelkäävät, mitä äänestäjät sanoisivat. Pistäisivät pian kiertoon.

Ne samat äänestäjät, jotka jupittavat siitä, kuinka ulkomaalaiset vievät työt ja naiset. Ylä-Savossa asui viime vuonna noin 550 ulkomaalaista.

Ilmeisesti kaikki nämä 550 ovat niiden vapaiden sinkkunaisten perässä. Kiirettä pitää, kun kaikki yläsavolaisten työtkin pitäisi tehdä.

Sekin on hankala ymmärtää, että miten nämä laiskat sosiaalipummit ylipäätään kenenkään töitä veisivät.

IISALMI, Vieremä, Sonkajärvi ja Kiuruvesi käsittelevät pakolaisasiaa seuraavaksi omissa kunnanhallituksissaan. Veikkaan, että asiaa päätetään vielä selvittää tai sitä tutkimaan perustetaan työryhmä.

Jos kuitenkin pakolaisia päätetään ottaa, lupaan syödä työryhmän loppuraportin tai valtuuston päätöksen asiasta sinapin kera.

Saattaa olla ettei tarvitse.

Kirjoittaja on Ylä-Savon aluetoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuningas kävi vaatimattomassa studiossa, eikä musiikki ollut enää entisellään – silti Wiskari möyrii matona korvassa

Puoli Suomea liikkeellä

Kaivoslakia sopii muuttaa, mutta harkiten

Asuntovelallisella on nyt kissanpäivät

Ensimmäisen ja viimeisen välissä

Lapinlahden hieno perinne ansaitsee katsojien tuen

KHO:n katselmus Kuopiossa on paikallaan

Ikäihminen, ota loppukiri ja nauti!

Virheeni tekevät minusta minut – "10 000 tapaa, jotka eivät toimi"

Kuopion keskustan ilme kirkastuu nopeasti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.