Ei mikään kamreerityyppi

Viime vaalikaudella eduskunnan puhemiehenä toimi Sauli Niinistö, joka viime vuonna valittiin tasavallan presidentiksi. Puhemiehenä Niinistö kantoi erityistä huolta eduskunnan varainkäytöstä. Niinistöä pidettiin kamreerina, joka joidenkin kansanedustajien mielestä liiankin tarkasti tukki rahanreikiä.

Nyt puhemiehenä on Eero Heinäluoma, joka Niinistön tavoin on ollut myös valtiovarainministerinä. Pesti ei tartuttanut Heinäluomaan nuukuutta: Helsingin Sanomien mukaan puhemies ylitti hänelle viime vuonna varatun 60000 euron matkustusbudjetin lähes 100000 eurolla.

Osa ylityksestä aiheutuu kuulemma siitä, että pitkä puhemies ei mahdu lentokoneessa turistiluokan penkkeihin. Siksi hän matkustaa kalliimmassa bisnesluokassa myös silloin, kun matka suuntautuu muihin Euroopan maihin. Koko ylitystä se ei kuitenkaan selitä.

Huomiota on herättänyt myös, että Heinäluoma on palkannut ulkoministeriöstä itselleen avustajan kansainvälisiin asioihin. Aikaisemmat puhemiehet ovat turvautuneet eduskunnassa jo oleviin virkamiehiin apua tarvitessaan.

On tietenkin hyvä, että eduskunnan puhemies pitää yhteyttä muiden maiden parlamentteihin. Se edellyttää myös matkustamista. Olisi kuitenkin hyvän hallintotavan mukaista, että tämä otettaisiin huomioon budjetteja rakennettaessa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Härskit myyjät kodeissamme

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.