Ei mikään läpihuutojuttu

Pohjois-Savossa on tällä viikolla iloittu siitä, että Finnpulp Oy:n Kuopioon kaavailema sellutahdashanke nytkähti eteenpäin. Yhtiö on saanut kasaan tarvitsemansa rahat, jotta hankkeen vaatima ympäristövaikutusten arviointi voidaan aloittaa. Arviointi tarvitaan, jotta yhtiö voisi hakea tehtaalle ympäristölupaa.

Jättimäisen tehtaan ympäristövaikutusten arviointi ei ole mikään läpihuutojuttu. Kyse on yhdestä Pohjois-Savon kaikkien aikojen mittavimmasta arvioinnista (Yle Savo 7.5.). Selvityksiä tehdään ennen kaikkea tehtaan vaikutuksista Kallaveteen, mutta myös sen mahdollisesti aiheuttamista melu- ja ilmahaitoista.

Arvattavasti löytyy niitä, jotka vastustavat tehtaan rakentamista juuri ympäristösyistä. Suomessakin on seurattu, millaisia riitoja on aiheuttanut UPM:n Fray Bentosin sellutehdas Uruguayssa. Argentiinan rajan tuntumaan rakennettua tehdasta ovat vastustaneet argentiinalaiset, jotka ovat pelänneet sen vesistöhaittoja.

Kuopiossa samanlaisia kahakoita ei tietenkään ole odotettavissa. Tehdas on tarkoitus toteuttaa uusimmalla tekniikalla, jonka ansiosta päästöt jäävät pieniksi.

Ihmisten huolta ei kuitenkaan pidä vähätellä. Talvivaaran kaivoksellakaan ei odotettu ongelmia. Suuri ero on kuitenkin siinä, että Talvivaarassa kokeiltiin täysin uutta menetelmää. Sellunkeitto Suomessa osataan paremmin.

Savon Sanomien pääkirjoitus 8.5.2015

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.