Ei ole sama, missä maassa maitoa tuotetaan

Suomessa tuotetun maidon korkealaatuisuutta on pidetty jo kymmeniä vuosia itsestäänselvyytenä, vaikka se ei mikään itsestäänselvyys olekaan. Ilman määrätietoista työtä koko maidon tuotantoketjussa Suomi ei komeilisi kansainvälisten hygieniavertailujen kärkipäässä yhdessä esimerkiksi Norjan ja jopa Sveitsin kanssa. Perustekijöitä on ruoka. Säilörehu, täysrehu, viljarehu ja valkuaisrehu ovat suurelta osin kotimaassa tuotettuja ja puhtaita.

Maitohygienian lisäksi voidaan verrata muodikkaasti lypsylehmien hiilipäästöjä. Suomella ei ole siinäkään vertailussa mitään häpeilemistä. Maailman lehmillä yhden maitokilon tuottaminen tietää 2,5 hiilidioksidiekvivalenttikilon päästöä. Afrikkalaisella lehmällä vastaava luku on 6-7 kiloa. Länsi-Euroopassa luku on 1,37, mutta Suomessa osuuskunta Faban laskelmien mukaan vain noin yksi kilo (Maaseudun Tulevaisuus 16.8.). Jos päästövertailu tehtäisiin lehmäkohtaisesti, Suomi häviäisi, mutta oikeampi vertailu on tietysti päästöt per maitokilo.

Suomalaisen lehmänmaidon tuotanto on kehittynyt 50 vuodessa valtavasti. Vuonna 1969 lypsykarjat käyttivät 4,5 miljoonaa tonnia rehua, kun nyt rehuntarve on enää kaksi miljoonaa tonnia. Hiilipäästöt maitokiloa kohti ovat pudonneet kolmanneksen, kun rehunkäytön tehokkuus on parantunut vuosituotoksen nousun myötä. Vuonna 1972 keskimääräinen lehmä lypsi 3900 maitokiloa, kun nyt tavallinen vuosituotos on 10 000 kiloa.

Kun vielä muistetaan, että yksi maidon laadun selittäjistä on hyvälaatuinen vesi, jota lehmä tarvitsee jopa 120 litraa vuorokaudessa, on todettava, ettei ole ollenkaan sama, missä maassa maitoa tuotetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Parasta on, kun toimittajalla on kansan tuki – näin kävi Kallionsydämen tapauksessa

Paisuva EU-budjetti on osattava suunnata oikein

Edessä kaikkien aikojen terassikesä

Kääntyykö suuri virta?

Valkoposkihanhien metsästys on sallittava

Korona sai minut kerääntymään lipulle ja olen siellä ylpeästi vieläkin

EU ei selviä koronakriisistä vain velkaantumalla

Ylipainosta ei varoitella suotta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.