Ei ollut Kuopion vuoro

Vanhan sanonnan mukaan "hoppee ei oo häppee". Ei olekaan, mutta siitä huolimatta kuopiolaisia harmittaa, että heidän kaupunkinsa ei saanutkaan järjestettäväkseen historian ensimmäisiä nuorten talviolympialaisia vuonna 2012.

Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) jäsenet valitsivat nuorten kisojen järjestäjäksi Itävallan Innsbruckin. Miksi Innsbruck oli KOK:n jäsenten enemmistön mielestä Kuopiota parempi isäntä?

Todennäköisesti vaaka kallistui Itävaltaan suurelta osin sen vuoksi, että alppihiihdon vauhtilajeja ja rattikelkkailua ei Savossa olisi voitu järjestää lainkaan. Tahkon laskettelurinteet kelpaavat pujotteluun, mutta ovat vauhtilajeihin auttamatta liian pieniä.

Mahdollisesti epäiltiin myös sitä, kykeneekö Kuopio todella järjestämään kisat alle 14 miljoonalla dollarilla. Miksei olisi kyennyt? Suorituspaikat olisivat olleet Kuopiossa lähellä toisiaan. Myös toimiva kisakylä olisi vähentänyt kustannuksia.

Näyttää olevan vaara, että nuorten olympiakisojen budjetit alkavat paisua järjettömiin summiin, vaikka ainuttakaan kisaa ei ole vielä järjestetty. Innsbruck aikoo panostaa omiin talvikisoihinsa 22,5 miljoonaa dollaria, vaikka alkuperäisen ajatuksen mukaan ne saisivat maksaa enintään 20 miljoonaa dollaria.

Nuorten kesäolympialaisten kustannusten katoksi KOK asetti alkujaan 30 miljoonaa dollaria, mutta "myi" lopulta kisat Singaporelle, joka lupasi käyttää järjestelyihin peräti 75 miljoonaa dollaria.

Yksi ajatus nuorten olympialaisten takana oli, että nyt tarjotaan järjestelymahdollisuus myös sellaisille paikkakunnille, joilla ei olisi varaa varsinaisten olympialaisten järjestämiseen. Tämä tavoite on karkaamassa käsistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.