Ei pelkkää loppusäilytystä

Mitä kaukaista kieltä opettelisin? Opettelenko swahilia vai riittäisikö viron tai venäjän kieli?

Oli hätkähdyttävää keskustella ikäihmisen kanssa. Hänellä oli todellinen hätä, kuka häntä aikanaan hoitaa, kun reissut on reissuttu.

Toimittajana olen neljännesvuosisadan ajan nähnyt aina vain turhautuneempia vanhushuollon toimijoita ja johtajia, jotka tämän yltäkylläisyytemme keskellä joutuvat jakamaan niukkuutta. Jotain on pahasti pielessä.

Huoli on todellinen myös työvoimapulan alla. Stakes on jo kehittämässä mallia, jossa hoiva-alalle työllistetään pitkäaikaistyöttömiä ja osapäivätyöhön kykeneviä. Ajatus voi toimia, mutta tässä on myös riskinsä, jos kutsumus jää puuttumaan.

Vanhushuollon laadunvalvonta on liikaa ja täysin kohtuuttomasti omaisten kontolla. Ikäihmiset ovat kasvaneet eri ajassa: he kokevat vaateliaat ihmiset vastenmielisiksi ja vähättelevät tarpeitaan. Heidän nöyryytensä menee liiallisuuksiin ilman valppaita lähimmäisiä.

Varsinkin vanhuspalveluihin alkaa jo syntyä niin sanottuja sosiaalisia yrityksiä, jotka auttavat palvelutuotannossa kuntia.

Ei tarvitse olla kummoinen asiantuntija tietääkseen, että myös julkiseen valvontaan tulee kova paine. Tulevat vanhukset ovat laatutietoisia.

Muistan, kun jo 1980-luvulla lääninhallitusten peruspalveluja valvoneet viranomaiset olivat kummissaan joidenkin hoitokotien tasosta. Siisteissä kulisseissa paljastui erikoisia järjestelyjä.

Asialla oli myös rahastajia, jotka ottivat saman katon alle vanhuksia, mielenterveyspotilaita ja kehitysvammaisia kuin entisajan kunnalliskodit. Kaikille aloille ei ollut kykyjä.

Räikeimmät tapaukset ovat pistetty kuriin, mutta silti vanhushuoltoon kaivataan roimasti paljon puhuttua asiakasnäkökulmaa.

Kuopiossa muutama geriatri ja sosiaalifarmaseutti jaksavat ihailtavasti pitää ääntä myös vanhusten monilääkityksen ongelmista. Eväitä varmasti antaa myös Kuopioon tulossa oleva lääkekeskus.

Vast'ikään tuttavani kävi sitkeän taistelun, kun hän vaati laitospaikalla makuutetun vanhempansa lääkityksen purkamista ja kuntouttamista vaakatasosta ensin tuolille - ja pikku hiljaa liikekannalle.

Todennäköisesti virhearviosta ja väen vähyydestä johtuva ketju rullasi vääjäämättömästi lääkäriltä lähihoitajille saakka.

Kaikissa töissä tehdään virheitä. Ei kuitenkaan saisi olla tavallista, että runsas kipulääkitys muiden lääkkeiden rinnalla lamaannuttaa ikäihmisen täysin.

Omaiselle ilmoitettiin, että saattohoito on alkamassa. Sitkeä omainen jaksoi kuitenkin toistaa vaatimuksiaan.

Pian potilas olikin jaloillaan. Nyt hän elelee tyytyväisenä kotosalla. Miten on niillä, joilla ei ole henkilökohtaista taistelijaa?

Tuoreen tiedon mukaan jopa yli 90-vuotiaat saattavat kahden viimeisen elinvuotensa aikana kokea toistakymmentä siirtymää kodin ja hoitopaikan välillä. Ruljanssi vie usein myös omaisten voimat.

Vuosia sitten istuin Helsingin Kuntatalolla tulevaisuusaiheisessa seminaarissa.

Jo silloin kerrottiin, kuinka japanilaisissa vanhainkodeissa tepastelee hoitajien rinnalla Pearl-robotti. Siis Helmi nimeltään.

Helmi osasi opastaa käytävillä ja tuumata jotain säätilastakin. Surkuhupaisalta tuntui tieto, että robottiin oli lisätty erilaisia ilmeitä sekä naisellinen ääni ja muodot.

Helmin tehtäväkenttä lienee jo laajentunut.

Tulevaisuudentutkijat uskovat nyt, että Suomessa hoiva-alan robotteja on apuvälineinä ensi vuosikymmenen puolivälissä.

Teknologiauskon rinnalle tarvitaan myös runsaasti lämpöä ja maalaisjärkeä.

Päättäjät pyörittelevät päätään, kun asukkaan kotikunnalleen aiheuttamista kuluista 80 prosenttia syntyy elämän viimeisinä vuosina. Unohtuuko, että se on luonnollista? Niin kai tuleekin olla.

Ei voi olla oikein, jos yhä useampi unelmoi kuolevansa töpseli seinästä -tyyliin.

Kirjoittaja on Savon Sanomien uutistoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.