Ei pidä vähätellä

Helsinkiläinen sosiaaliohjaaja kertoo eilisessä Sunnuntaisuomalaisen näyttävässä haastattelussa olevansa närkästynyt ja loukkaantunut siitä, että poliisi on leimannut hänet yhtenä moottoripyöräjengi Helvetin enkelien jäsenenä "rikolliseksi". Mies kiistää syyllistyneensä minkäänlaisiin rikoksiin. Hän ei pidä edustamaansa moottoripyöräkerhoa rikollis-, vaan "harrastekerhona".

Sosiaaliohjaajan kertomus on yhdenlainen totuus. Toisenlainen totuus on paljon ankeampi. Keskusrikospoliisi (KRP) luokittelee Helvetin enkelit Suomen johtavaksi rikolliseksi moottoripyöräjengiksi. Kerho rankataan järjestäytyneen rikollismaailman ylimpään kastiin. Sen ohella rikollisista markkinoista taistelevat Bandidos- ja Cannonball -moottoripyöräjengit kannattajakerhojensa avulla.

KRP on usein varoittanut kansalaisia siitä, että järjestäytynyt rikollisuus hakee salakavalasti jalansijaa soluttautumalla muun muassa yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Sosiaaliohjaajan haastattelusta saattaa saada kuvan, että rikollisiksi luokitellut prosenttijengit olisivat "puhtoisia".

Merkittävä osa poliisin rikollisiksi luokittelemien moottoripyöräjengien jäsenistä istuu vankiloissa. He johtavat sieltä rikollista toimintaa. Heidät on tuomittu muun muassa huume-, talous ja väkivaltarikoksista. Suomalaisjengit ovat solmineet keskenään rauhansopimuksen ja jakaneet maan rikollistoiminnassa omiin etupiireihinsä. Kaikilla jengeillä on kansainvälisiä yhteyksiä.

Poliisi on vaatinut lainsäädäntöön kovempia pykäliä. Kesäkuussa Porvoossa järjestetyssä poliisin ja vakuutusalan ajankohtaisseminaarissa poliisi vaati jälleen kerran erillistä järjestäytynyttä rikollisuutta koskevaa lakia. Poliisin johdossa nähdään, että jo pelkkä kuuluminen rikolliseksi määriteltyyn organisoituun ryhmään tulisi kriminalisoida.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.