Ei puhuta kielillä

Koulujen "pakkoruotsin" poistamista sekä kiitettiin että vastustettiin. Ruotsinkielinen vähemmistö ja monet suomenkielisetkin pitivät toisen kotimaisen opiskelemista tarpeellisena. Enemmän oli kuitenkin niitä, joitten mielestä englannin kieli oli jyrännyt ruotsin ohi ja hävinneen oli pakko väistyä. Seuraukset ovat jo nähtävissä: tämän kevään abiturienteista ruotsin kirjoittaa enää joka neljäs.

Ajan henkeä vastaan on vaikea sotia, siitä kertoo myös ruotsin kielen suosion romahtaminen ylioppilaskokeiden aineena.

Kielivalintoihin ei pitäisi kuitenkaan suhtautua yhtä suurella tunteella kuin yleisurheilun Suomi-Ruotsi -maaotteluihin. Vankat historialliset juuret liittävät Suomen läntiseen naapuriimme, ja niitä vahvistavat meidän aikamme useat suuret yritysfuusiot. Ruotsi on pieni kieli maailmassa, mutta auttaa arkipäivän elämässä koko Pohjolassa.

Sotienjälkeinen Suomi on imenyt elämäntapansa Yhdysvalloista ja kielensä Englannista. Ruotsin kielen ohella asemansa on menettänyt myös saksa, joka oli aina 1960-luvun alkuun saakka ensimmäisenä vieraana kielenä useimmissa maan oppikouluissa. Latina on muuttunut vain muutamien harvojen herkuksi, vaikka juuri se olisi se kieli, jonka avulla suomalaisten olisi helppo opetella suurten romaanisten kielten - ranskan, espanjan ja italian - koko kirjo.

Kielivalikoiman supistuminen on seurausta suomalaisesta tehoajattelusta: miksi opiskella muita kun yhdelläkin pärjää maailmalla! Kouluviranomaiset ja kunnat ovat myös osaltaan osallistuneet tehokkaasti karsintaan vaatimalla turhan suuria opetusryhmiä ja säästämällä opettajien palkoista.

Köyhiä kuntia ei tee mieli syyllistää. Sitä enemmän pitää ihmetellä valtion korkeinta opetushallintoa, joka on antanut englannin tukahduttaa alleen liki kaiken muun. On unohdettu, että opetus on myös sivistystä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Elävä kaupunki on epäselvä

Vanhemmuuden taikaa

Vesilaitoksia pitää kannustaa korjauksiin

Karjalan myyntiin olisi ollut paha tarttua

Läheltä ja vieläpä maukasta

Zelenskyn voitto avaa uusia näköaloja

Euroopan unioni ei ole jäsenvaltioilleen tavaratalo

On aika puhua kasvien geenieditoinnista

Olemme tähtipölyä, lensimme Kuuhun

Mätäkuun juttuja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.