Ei syytä hysteriaan

Terveysviranomaisten suuri haaste lähikuukausina on taistella H1N1-viruksen aiheuttaman sikainfluenssan leviämistä vastaan. Tehtävä on käytännössä mahdoton.

Sikainfluenssa leviää maailmalla ja saavuttaa huippunsa joskus. Se on hiipinyt myös Suomeen. Meillä on todettu alkukesän tautiepäilyjen jälkeen reilusti yli sata sikainfluenssatapausta (SS 14.7.). Potilaiden määrä kasvaa edelleen.

Ihmiset eivät välttämättä sisäistä uhkakuvaa. Kesä ja vuosilomat antavat turhan auvoisen kuvan. Edessä lienee tautinen syksy.

ONGELMA sikainfluenssan taltuttamisessa on, että täsmärokote puuttuu. Lääketieteen asiantuntijat tekevät kaikkensa sen kehittämiseksi. Rokote on luvattu syksyksi.

Sikainfluenssa muistuttaa vakavuudeltaan lähinnä normaalia kausi-influenssaa. Kysymyksessä on pisaratartuntana leviävä viruksen aiheuttama hengitystieinfektio, johon perinteiset antibiootit eivät tepsi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Markku Kuusi arvioi, että noin miljoona suomalaista sairastuu sikainfluenssaan (Taloussanomat 17.7.). Nykyisillä tiedoilla se merkitsisi noin paria tuhatta kuollutta.

- Kuolemantapausten määrä voi kuitenkin nousta jopa kuuteentuhanteen, jos tauti leviää odotettua enemmän, Kuusi sanoo.

Arvio sikainfluenssaan sairastuvien määrästä perustuu aikaisempiin pandemioihin. Viime vuosisadan pandemioihin sairastui 25-35 prosenttia väestöstä. Influenssat leviävät yleensä aaltoina, joista toisessa kuolleisuus on usein suurempi kuin ensimmäisessä.

THL arvioi sikainfluenssan ensimmäisen huipun ajoittuvan Suomessa elo-lokakuulle. Toista aaltoa povataan ensi vuoden puolelle.

NYT ON TÄRKEÄÄ, että tilanne pysyy viranomaisten hallinnassa.

Kansalaisille on muodostunut epidemiasta tähän mennessä pelottava ja ristiriitainen kokonaiskuva.

Yhtäältä viranomaiset sanovat, ettei ole olemassa poikkeuksellisen suurta uhkaa.

Toisaalta terveysviranomaiset varoittavat työantajia lähestyvästä epidemiasta ja sairausloma-aalloista. Julkisuudessa on esitetty arvioita, että monet yhteiskunnan toiminnot voivat häiriintyä, jos sairauslomalaisten määrä kasvaa suureksi.

Kansa on hämillään.

Viranomaisten on oltava nyt erityisen tarkkana. Informaation, määräysten ja ohjeiden pitää olla asiallisia, hyvin perusteltuja ja kansantajuisia.

Ihmisiin ei saa lietsoa hysteriaa eikä epävarmuutta.

Suomessa otettiin loppuviikolla jo yksi askel kohti normaalia päiväjärjestystä. Sosiaali- ja terveysministeriö päätti, että sikainfluenssan hoidosta ja tutkimuksista aletaan periä tavallisia käyntimaksuja, kun Suomi siirtyy virallisesti taudin hidastusvaiheesta sen hoitoon. Tämä tapahtunee heinäkuussa.

SIKAINFLUENSSA iskee monille työpaikoille ikävään aikaan.

Lukuisat yritykset ovat vähentäneet väkeään taloustaantuman vuoksi. Jos sikainfluenssa kaataa lukumäärältään jo ennestään ohuen työntekijäkaartin, vitsit ovat vähissä. Moni palvelu ja toiminto voi mennä tukkoon.

Syksy Suomessa on siis arvoituksellinen. Työttömyyden on ennustettu nousevan ja yhteiskuntaan on ujuttautunut uusi pöpö: sikainfluenssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.