Ei tyttö eikä poika, vain lapsi

Kun perheeseen odotetaan pienokaista, on luonnollista pohtia, kumpi mahtaa olla tulossa. Nykyisin lapsen sukupuolesta voi halutessaan saada tiedon jo ennen synnytystä ultraäänitutkimuksen yhteydessä.

Jotkut haluavat tiedon, monet eivät, vaan säästävät jännityksen siihen hetkeen, kun kätilö nostaa lapsen vanhempien nähtäväksi. Vaikka vanhemmille on aina tärkeintä, että lapsi on terve, sukupuolellakin on yleensä merkitystä.

Sen vuoksi tuntuu aika kummalliselta leviävä ideologia, jonka mukaan vanhemmat haluavat salata kaikilta lapsensa sukupuolen.

Meidän Perhe -lehti kertoo maaliskuun numerossaan Ninosta ja Sakusta, jotka kasvattavat Ruuta sukupuolineutraalisti. Lapsen sukupuolta ei paljasteta kysyttäessäkään ja synnytyksessä kätilön toivottiin puhuvan vain lapsesta.

Ninon ja Sakun mielestä sukupuoliroolit rajoittavat käyttäytymistä. Lelujenkin toivotaan olevan sukupuolineutraaleja. Ruu ei kutsu vanhempiaan äidiksi ja isäksi, vaan vanhemmat ovat Kettu ja Susi. Nino sanoo, ettei hän ole Ruulle äiti, vaan vanhempi.

Mihin sukupuoleton kasvatus pyrkii? Nino ja Saku toivovat, että Ruu aikuisenakin luottaisi itseensä ja muihin ihmisiin, jakaisi omastaan ja huolehtisi, että kaikilla on leluja ja kivaa. Mutta miksi siihen tarvitaan sukupuolettomuutta?

Viimeistään koulussa, ehkä jo päiväkodissakin, sukupuoleton lapsi joutuu kohtaamaan sen, että on tyttöjä ja poikia ja hänen on oltava jompi kumpi.

- Sukupuolettomassa kasvatuksessa ei ole mitään järkeä, vastaa Iltasanomien Kysy Keijolta -palstalla psykologi Keijo Tahkokallio sukupuolettomasta kasvatuksesta kysyvälle (14.3.).

- On ihan reilua kutsua poikaa pojaksi ja tyttöä tytöksi heti vauvasta pitäen.Olen kuitenkin huomannut, että keskustelu sukupuolettomasta kasvatuksesta sotketaan toisinaan sen kaltaisiin asioihin kuin voiko pojalle pukea punaiset vaatteet ja tytölle siniset, mikä on kokonaan toisen tyypin kysymys, Tahkokallio jatkaa.

Sukupuolettomalla kasvatuksella ja vaatteiden värillä ei ole tosiaan mitään tekemistä toistensa kanssa. 1970-luvun alkupuolella vauvojen vaatetuksessa olivat muodissa maanläheiset värit. Ruskeaan, vihreään ja oranssiin puettiin niin tyttö- kuin poikavauvojakin. Vaaleanpunaista ja vaaleansinistä vaatetusta ei näkynyt ollenkaan.

Sukupuoli on biologinen ominaisuus. Lastenpsykiatrian professori Tuula Tamminen toteaa, että jos sukupuolisuus häivytetään, häivytetään samalla iso osa ihmisen persoonallisuudesta eikä lastenpsykiatri Raisa Cacciatoren mielestä ole mitään pahaa siinä, että pikkulapsen sukupuoli korostuu pukeutumisessa tai leikeissä (Helsingin Sanomat 16.3.).

Samaan aikaan kun sukupuolisensitiivinen kasvatusajattelu leviää, lasta seksualisoivat mainokset ja televisio-ohjelmat vyöryvät silmille kaikkialta. Jo vuosia on paheksuttu pikkutyttöjen toppeja ja rintaliivejä ja ajoittain niitä on vedetty pois myynnistä. Nekin ovat kuitenkin eri asia kuin pikkutyttöjen kaksiosaiset rantabikinit.

- Huonosti ne varmaan paikallaan pysyvät, mutta seksi ja törkeys ovat aikuisen silmissä, Cacciatore toteaa.

Sekä äärimmilleen viety sukupuolen häivyttäminen että seksuaalisuuden tunkeminen lapsuuteen ovat luonnottomia ilmiöitä.

Pikkutytöt ovat kautta vuosikymmenten käyneet äitiensä vaatekaapeilla ja kopsutelleet näiden korkokengillä. Tyttö voi sujuvasti saada leikeissä isän tai vaikkapa koiran roolin. Siinä ei ole leikkijöiden mielestä mitään kummallista. Tärkeintä on, että leikki sujuu. Konttaava pikkupoika osaa päristä autoleikeissään tai halailla pehmoeläimiään. Ei häntä tarvitse kieltää eikä käskeä.

Kysymys ei ole roolimalleista, joita sukupuolisensitiivinen kasvatus kammoksuu. Feminiinisyys ja maskuliinisuus tuovat elämään rikkautta, eivät pakkoja ja rasitteita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Korona muuttaa työelämän käytäntöjä

Poliisin toimintavalmius riippuu resursseista

Vaka vanha Matti Vanhanen

Suomalaisella matkailulla on näytön paikka

Neljä metriä on liian vähän, kun viuhtojia on paljon

Haaviston poliittista luottamusta koetellaan

Kun Rautalampi tonttejaan pierulla myi

Jalkapannat hiertävät hallitustaipaleella

Puolueissa on viimein katsottava peiliin

Sisäisen linnakkeen vangit

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.