Ei valoa näkyvissä

Useissa arabimaissa vellovat mielenosoitukset ja väkivaltaisuudet ovat heijastuneet raakaöljyn hintaan. Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n pääekonomisti Fatih Birol arvioi alkuviikosta, että hinta on nousemassa vaarallisen korkeaksi.

Korkea öljyn hinta ei ole hyvä uutinen kenellekään. Hinnannousu tuo inflaatiopaineita ja lisää kustannuksia varsinkin maissa, jotka joutuvat tuomaan paljon öljyä, kuten Japani ja Indonesia. Suomelle tilanne ei ole yhtään lohdullisempi. Raakaöljyn kallistuminen heijastuu polttonesteiden ja lämmitysöljyn hintaan ja sitä kautta laajalti kuluttajien arkipäivään.

Öljyn hinta oli korkea ennen syksyllä 2008 alkanutta lamaa. Taantuman myötä myös öljyn hinta laski. Maailmantalouden myönteisen kehityksen myötä hinta on noussut lievästi jo viime vuoden syksystä lähtien. Tunisian ja Egyptin tapahtumat heijastuivat öljytynnyrin hintaan. Väkivaltaisuudet öljyntuottajamaassa Libyassa ovat nostaneet hintapiikkiä edelleen.

Lontoossa Pohjanmeren Brent-laadun barrelihinta on kävi alkuviikosta korkeimmillaan lähes 110 dollarissa, jossa on levottomuuslisää kymmenen dollaria. Tynnyrihinta on kuitenkin vielä reilut 40 dollaria halvempi kuin kesällä 2008. Hinta pysyy joka tapauksessa korkealla, koska esimerkiksi Kiinassa öljyn kysyntä on lisääntynyt voimakkaasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.