Ei valoa näkyvissä

Useissa arabimaissa vellovat mielenosoitukset ja väkivaltaisuudet ovat heijastuneet raakaöljyn hintaan. Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n pääekonomisti Fatih Birol arvioi alkuviikosta, että hinta on nousemassa vaarallisen korkeaksi.

Korkea öljyn hinta ei ole hyvä uutinen kenellekään. Hinnannousu tuo inflaatiopaineita ja lisää kustannuksia varsinkin maissa, jotka joutuvat tuomaan paljon öljyä, kuten Japani ja Indonesia. Suomelle tilanne ei ole yhtään lohdullisempi. Raakaöljyn kallistuminen heijastuu polttonesteiden ja lämmitysöljyn hintaan ja sitä kautta laajalti kuluttajien arkipäivään.

Öljyn hinta oli korkea ennen syksyllä 2008 alkanutta lamaa. Taantuman myötä myös öljyn hinta laski. Maailmantalouden myönteisen kehityksen myötä hinta on noussut lievästi jo viime vuoden syksystä lähtien. Tunisian ja Egyptin tapahtumat heijastuivat öljytynnyrin hintaan. Väkivaltaisuudet öljyntuottajamaassa Libyassa ovat nostaneet hintapiikkiä edelleen.

Lontoossa Pohjanmeren Brent-laadun barrelihinta on kävi alkuviikosta korkeimmillaan lähes 110 dollarissa, jossa on levottomuuslisää kymmenen dollaria. Tynnyrihinta on kuitenkin vielä reilut 40 dollaria halvempi kuin kesällä 2008. Hinta pysyy joka tapauksessa korkealla, koska esimerkiksi Kiinassa öljyn kysyntä on lisääntynyt voimakkaasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.