Ei voi tehdä mitään?

Islantilainen sijoitusyhtiö Novator on saanut Suomen toiseksi suurimman teleoperaattorin Elisan elämän sekaisin vaatimalla muutoksia yhtiön hallintoon ja sen myötä toimintastrategioihin.

Islantilaisilla on nimissään kymmenen prosenttia Elisan osakkeista, loput 90 prosenttia eli ylivoimainen enemmistö on muilla. Siitä huolimatta Elisan nykyinen johto pelkää vahvasti, että vierasmaalaiset isännät saavat tahtonsa läpi ja koettaa luoda sinivalkoista puolustusrintamaa ennen tammikuun lopun yhtiökokousta.

Suomen valtio hallitsee yhtä neljäsosaa äänivallasta metsäjätti Stora Ensossa. Mikä on mahdollista islantilaisille Elisassa yhdellä kymmenesosalla, ei kuitenkaan tunnu olevan mahdollista valtiolle Stora Ensossa huomattavasti isommalla omistusosuudella.

Kemijärveläisten vallattua torstaina lakkautuslistalle joutuneen sellutehtaansa ja vaadittua valtiolta toimenpiteitä Stora Enson johdon suuntaan, valtionyhtiöistä vastaava puolustusministeri Jyri Häkämies levittelee käsiään - kuten on tehnyt koko viikkoja jatkuneen kiistan ajan. Pörssiyhtiö toimii parhaaksi katsomallaan tavalla, ei valtio voi puuttua omistajana sen strategisiin ratkaisuihin, näin kulkee puolustusministerin logiikka.

Ministeri Häkämies on varmasti varmistanut oman selustansa, mutta kemijärveläisten ja monen muun tavallisen suomalaisen on vaikea ymmärtää ja hyväksyä valtio-omistajan toimintaa. Eikö valtiolla ole todellakaan enää muuta valtaa omistamissaan yhtiöissä kuin valta myydä pois osakkeitaan, kuten viime vuosina on useasti tapahtunut?

Stora Enson johto on vastannut torstain lyhyeen valtausoperaatioon, mielenosoitukseen, rikosilmoituksella. Tehtaan sulkemispäätös osoitti yhtiöltä kehnoa psykologian tajua eikä rikosilmoitus ainakaan paranna Stora Enson julkista kuvaa lappilaisten ja muitten suomalaisten silmissä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.