Ei voinut olla yllätys

Poliitikot ovat syystäkin antaneet ärhäköitä lausuntoja Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin reilu viikko sitten allekirjoittaman määräyksen jälkeen. Medvedev allekirjoitti luettelon Venäjän raja-alueista, joilla ulkomaalaiset eivät saa omistaa kiinteistöjä. Suomalaisille luettelo tarkoittaa käytännössä sitä, että he eivät voi ostaa maata ns. luovuteltu alueelta itärajan takaa.

Ulkoministeri Alexander Stubb on lähettänyt Venäjälle selvityspyynnön eli nootin. Siinä kysytään aiheellisesti miten käy niiden maakauppojen, joita alueella on jo tehty.

Pääministeri Mari Kiviniemi taas kertoi Itä-Savon ja Länsi-Savon haastattelussa, että Medvedevin päätös tuli Suomelle täytenä yllätyksenä. Lausunto on kummallinen.

Kiviniemen olisi kannattanut ennen lausuntoa olla yhteydessä ulkoministeriöön ja oikeusministeriöön. Molemmat ministeriöt olivat mukana julkaisemassa pari vuotta sitten opasta kiinteistökauppoja itärajan takana suunnitteleville. Oppaassa varoitetaan selvällä suomen kielellä riskistä, joka kauppoihin liittyy. Oppaan mukaan on vaarana, että koko Karjalan tasavallan alue määritellään raja-alueeksi, jonka jälkeen on epäselvää, mitä jo tehdyille kaupoille tapahtuu.

Ei viikon takainen päätös voinut olla yllätys. Sen sijaan voi kysyä, eikö Suomi hyvistä suhteitaan huolimatta kyennyt vaikuttamaan päätökseen?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suuri ihme liikuttaa

Ruokahävikin torjunta on asennekysymys

Turkki-mielenosoitusten taustat on syytä selvittää

Menestyksen ja kasvun eväät

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.