Ei yhdestä muotista

Viro, Latvia ja Liettua, joiden uudelleen itsenäistymisestä tulee kuluneeksi tänä vuonna tasan kaksi vuosikymmentä, mielletään usein yhdeksi ja samaksi balttialaiseksi valtioryppääksi.

Kolme pientä tasavaltaa eivät ole kuitenkaan samasta muotista. Historialtaan ne eroavat toisistaan hyvinkin vahvasti. Liettua oli aikanaan keskieurooppalainen suurvalta. Latvialaisten elämä on ollut suuntautunut Riian kautta Saksaan. Virossakin on saksalaisten vaikutus ollut suuri, mutta yhtä lailla sitä ovat rieponeet vuoroin tanskalaiset, ruotsalaiset ja venäläiset.

Ensimmäisen itsenäisyytensä aikana Baltian tasavallat ajautuivat Saksan mallin mukaisiksi yhden johtajan valtioiksi, eikä se ollut niille hyväksi toisessa maailmansodassa.

Viron vahva mies oli tuolloin presidentti Konstantin Päts. Mielenkiintoista on, että nyt vuonna 2011 Viron presidentinvaaleissa on toistaiseksi vain yksi ehdokas - nykyinen presidentti Toomas Hendrik Ilves. Hallituksen oikeistopuolueiden tukema Ilves voi saada vastaehdokkaan korkeintaan keskustan omapäisestä Edgar Savisaaresta, joka pelaa taitavasti valtapeliä Viron venäläisvähemmistön avulla.

Yhdysvalloissa syntyneenä ja kasvaneena Ilves tuntuu monesta virolaisesta vieraalta, mutta aina hän kuitenkin Savisaaren ohittaa. Poliittisesti Ilves jatkaa Lennart Meren tiukasti länsimielisellä linjalla.

Latviassa presidentinvaalit on jo käyty. Maan parlamentin saeimin enemmistö hyllytti Valdis Zatlersin, joka oli arvostellut kovin sanoin maansa poliittiseen elämään juurtunutta korruptiota ja valitsi hänen tilalleen suurliikemiesten ehdokkaan Andris Berzinsin. Rahapiirien presidentti saa tuskin kansalaisten sympatioita osakseen. Se tietää epävarmoja aikoja Riian kaduille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.