Ei yksinkertaisteta

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon uusi arkkipiispa valitaan maaliskuun 11. päivänä. Vastakkain toiselle ja ratkaisevalle äänestyskierrokselle seuloutuivat Turun arkkihiippakunnan piispa Kari Mäkinen ja Helsingin yliopiston dogmatiikan professori Miikka Ruokanen.

Valittavana on kaksi erilaista kirkonmiestä. Mäkinen on uudistusmielinen teologi, Ruokanen häntä selvästi konservatiivisempi.

Miehet esimerkiksi suhtautuvat eri tavalla samaa sukupuolta olevien parisuhteisiin. Mäkinen olisi äskettäin pidetyssä piispankokouksessa ollut valmis suosittamaan homo- ja lesboparien siunaamista Piispojen enemmistö oli kuitenkin toista mieltä. Ruokanen korostaa miehen ja naisen avioliittoa.

Olisi yksinkertaistamista, jos arkkipiispan valinnasta tulisi pelkästään mittelö tästä asiasta. Suhtautuminen homo- ja lesboliittoihin ei kuulu - ainakaan sen ei pitäisi kuulua - kirkon opin ydinkysymyksiin.

Siitä huolimatta se monien mielestä kertoo jotakin hyvin olennaista kahdesta ehdokkaasta. Kyse ei pohjimmiltaan olekaan suhtautumisesta avioliittoon tai seksuaalisuuteen, vaan siihen, millä tavalla ehdokkaat näkevät rakkauden, armon ja vähemmistöjen oikeudet.

Ymmärtääkö kirkko erilaisia ihmisiä? Hyväksyykö se heidät yhteyteensä ilman vaatimuksia ja rajoituksia? Miten luetaan Raamattua? Pidetäänkö sitä lakikirjana, vai etsitäänkö sieltä jotakin syvempää?

Arkkipiispa ei ole luterilaisen kirkon johtaja siinä mielessä, että hänellä olisi valta yksin päättää kirkon opillisista kysymyksistä ja kirkkojärjestyksestä. Hän jos joku on kuitenkin arvojohtaja. Siksi arkkipiispan vaali on kirkolle tärkeä vaali.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Penkkiurheilijan onnenpäivät alkavat

Talouden suhdanne ei ehkä kääntynytkään vielä

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.