Einon jäljet näkyvät pitkään

Viikko sitten sunnuntaina Kokkola-Savonlinna-linjalla puhaltanut Eino-myrsky katkoi sähköjä, kun kovassa tuulessa linjoille kaatui puita.

Vaikka sähkölinjojen vahingot oli jo perjantai-iltana jokseenkin kokonaan korjattu, Einon jäljet näkyvät vielä pitkään myrskyalueen metsissä.

On vaikea arvioida, mitä alle kaksi miljoonaa kuutiota puuta merkitsee, ellei määrää suhteuta mihinkään. Se on noin puolet vähemmän kuin toissa vuoden tuulenkaatotuho, josta vastasi Tapani-myrsky. Silti kaatuneiden puiden määrää ei sovi vähätellä. Einon kaatama määrä puuta vastaa Metsäteollisuus ry:n jäsenyritysten kahden viikon puunostoja.

Metsänomistajille kaatuneista puista syntyy eniten laatutappioita. Kaatuneet puut ovat enimmäkseen tukkipuita, mikä kasvattaa vahinkojen arvoa. Tuulenkaadoista löytyy usein hiushalkeamia, joita ei koneellisesti kaadetuissa puissa ole. Toisin sanoen myrskypuista ei saa tavallista tukkipuun kantohintaa.

Myrsky oli siitä erikoinen, että tuhoalueet ovat hajanaisia. On hyvin todennäköistä, että kaatuneita puita jää metsiin ensi kesäksikin. Hyönteistuhovaara on ilmeinen. Metsänomistajien pitää tarkistaa metsänsä ja kerätä tuulenkaadot pois, jotta kaarnakuoriaisten massalisääntymiseltä vältytään.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Keskustan kääntymys

Puheisiin Itäradasta on syytä tarttua hanakasti

Nolla ei ole merkitsevä numero

Sitran ilmastopuheista puuttuu pohdinta ja realismi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.