Eivät kaikki sote-asiantuntijat ole samaa mieltä

Sote-uudistukseen keskeisesti kuuluva valinnanvapauslaki saatiin viimein uudistettuna eduskunnan käsittelyyn viime viikolla. Kuten odotettavaa oli, oppositio haukkui uudenkin lakiesityksen maanrakoon.

Lähes kaikki lakiesitystä arvostelleet vetosivat tuttuun tapaan asiantuntijoihin. Asiantuntijoihin vetosi myös osa mediaa, joka näyttää asettuneen samaan rintamaan poliittisen opposition kanssa suhtautumisessaan sote-uudistukseen.

Olikin tervetullutta, että osa näistä kuuluisista asiantuntijoista osallistui itse keskusteluun Helsingin Sanomissa sunnuntaina julkaisemallaan mielipidekirjoituksella. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylijohtaja Marina Erhola, professori Heikki Hiilamo ja Aalto-yliopiston tutkimusjohtaja Katariina Silander totesivat ykskantaan, että viime aikojen sote-kritiikki on ajastaan jäljessä. Nyt toistetaan vuosien varrelta tuttuja uhkakuvia ja vääriä näkemyksiä.

Valmistelu ei näiden kolmen asiantuntijan mukaan ole ollut niin huolimatonta kuin on väitetty ja asiantuntijoita on kuultu. Kuuleminen on johtanut lukuisiin parannuksiin lakipaketissa. Hallitus ei esimerkiksi enää esitä, että valinnanvapaus ja asiakassetelit koskisivat myös erikoissairaanhoitoa.

”On ymmärrettävä ja luotettava, että jossain vaiheessa monimutkainen ja laaja lainsäädäntökokonaisuus on riittävän hyvä toimeenpantavaksi. Uudistuksessa on riskinsä, mutta niin on valmistelun pitkittymisessäkin, asiantuntijat kirjoittavat.

Sote-uudistus on tyypillinen poliittinen kompromissi, mutta sellaisenaankin parempi kuin nykytila. Tukea se saa näköjään myös asiantuntijoilta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.