Eivät kaikki sote-asiantuntijat ole samaa mieltä

Sote-uudistukseen keskeisesti kuuluva valinnanvapauslaki saatiin viimein uudistettuna eduskunnan käsittelyyn viime viikolla. Kuten odotettavaa oli, oppositio haukkui uudenkin lakiesityksen maanrakoon.

Lähes kaikki lakiesitystä arvostelleet vetosivat tuttuun tapaan asiantuntijoihin. Asiantuntijoihin vetosi myös osa mediaa, joka näyttää asettuneen samaan rintamaan poliittisen opposition kanssa suhtautumisessaan sote-uudistukseen.

Olikin tervetullutta, että osa näistä kuuluisista asiantuntijoista osallistui itse keskusteluun Helsingin Sanomissa sunnuntaina julkaisemallaan mielipidekirjoituksella. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylijohtaja Marina Erhola, professori Heikki Hiilamo ja Aalto-yliopiston tutkimusjohtaja Katariina Silander totesivat ykskantaan, että viime aikojen sote-kritiikki on ajastaan jäljessä. Nyt toistetaan vuosien varrelta tuttuja uhkakuvia ja vääriä näkemyksiä.

Valmistelu ei näiden kolmen asiantuntijan mukaan ole ollut niin huolimatonta kuin on väitetty ja asiantuntijoita on kuultu. Kuuleminen on johtanut lukuisiin parannuksiin lakipaketissa. Hallitus ei esimerkiksi enää esitä, että valinnanvapaus ja asiakassetelit koskisivat myös erikoissairaanhoitoa.

”On ymmärrettävä ja luotettava, että jossain vaiheessa monimutkainen ja laaja lainsäädäntökokonaisuus on riittävän hyvä toimeenpantavaksi. Uudistuksessa on riskinsä, mutta niin on valmistelun pitkittymisessäkin, asiantuntijat kirjoittavat.

Sote-uudistus on tyypillinen poliittinen kompromissi, mutta sellaisenaankin parempi kuin nykytila. Tukea se saa näköjään myös asiantuntijoilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.