Eivät kaikki sote-asiantuntijat ole samaa mieltä

Sote-uudistukseen keskeisesti kuuluva valinnanvapauslaki saatiin viimein uudistettuna eduskunnan käsittelyyn viime viikolla. Kuten odotettavaa oli, oppositio haukkui uudenkin lakiesityksen maanrakoon.

Lähes kaikki lakiesitystä arvostelleet vetosivat tuttuun tapaan asiantuntijoihin. Asiantuntijoihin vetosi myös osa mediaa, joka näyttää asettuneen samaan rintamaan poliittisen opposition kanssa suhtautumisessaan sote-uudistukseen.

Olikin tervetullutta, että osa näistä kuuluisista asiantuntijoista osallistui itse keskusteluun Helsingin Sanomissa sunnuntaina julkaisemallaan mielipidekirjoituksella. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylijohtaja Marina Erhola, professori Heikki Hiilamo ja Aalto-yliopiston tutkimusjohtaja Katariina Silander totesivat ykskantaan, että viime aikojen sote-kritiikki on ajastaan jäljessä. Nyt toistetaan vuosien varrelta tuttuja uhkakuvia ja vääriä näkemyksiä.

Valmistelu ei näiden kolmen asiantuntijan mukaan ole ollut niin huolimatonta kuin on väitetty ja asiantuntijoita on kuultu. Kuuleminen on johtanut lukuisiin parannuksiin lakipaketissa. Hallitus ei esimerkiksi enää esitä, että valinnanvapaus ja asiakassetelit koskisivat myös erikoissairaanhoitoa.

”On ymmärrettävä ja luotettava, että jossain vaiheessa monimutkainen ja laaja lainsäädäntökokonaisuus on riittävän hyvä toimeenpantavaksi. Uudistuksessa on riskinsä, mutta niin on valmistelun pitkittymisessäkin, asiantuntijat kirjoittavat.

Sote-uudistus on tyypillinen poliittinen kompromissi, mutta sellaisenaankin parempi kuin nykytila. Tukea se saa näköjään myös asiantuntijoilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Olemme tähtipölyä, lensimme Kuuhun

Mätäkuun juttuja

Puheenjohtajan valinta ei yksin pelasta keskustaa

Rajat ovat ylittyneet

Vanha auto on tarkan talouden perusta

Perämeren lohia tappava outo tauti huolestuttaa

Turvakudelmaa on joskus vaikea hahmottaa

Sitä saa, mitä tilaa

Savolaista small talkia

Lihan alkuperämaatietoa ei oikeasti tarvitse aina kertoa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.