Eläinten hyväksikäyttö johtaa kulkutauteihin

Tähän mennessä yli puoli miljoonaa kuolonuhria maailmassa vaatinut koronavirusepidemia on pahimmassa tapauksessa alkusoittoa uudelle pandemioiden aikakaudelle. YK:n tuore raportti ennakoi yhä uusien, vakavien eläimistä ihmisiin tarttuvien tautien ilmaantumista, ellei eläinten ja luonnon hyväksikäytön kierrettä katkaista.

Koronaviruksen maailmanlaajuiseksi kulkutaudiksi kehittynyt muoto on uusimpia ja ihmiselle vaarallisimpia tulokkaita eläinperäisten tautien eli zoonoosien pitkässä historiassa. YK:n arvion mukaan nykypäivän taudeista noin kolme neljästä on siirtynyt ihmiseen eläimestä. Viime vuosilta tunnetaan maailmanlaajuisesti muun muassa sikainfluenssa, lintuinfluenssa ja mers.

Jo ennen koronaa zoonoottisiin tartuntatauteihin on kuollut maailmassa noin kaksi miljoonaa ihmistä vuodessa.

Raportin mukaan ihmisen levittäytymistä seuraava luonnonympäristöjen tuho ja lihantuotannon lisääntyminen luovat otollista kasvualustaa uusille pandemioille. Ilmastonmuutos kiihdyttää ympäristöongelmia lisää.

Raportissa mainitaan tehotuotannonkin ongelmat, mutta kohonnut riski kohdistuu perinteisiin yhteisöihin, joissa ollaan lähikontaktissa tuotanto- ja villieläinten kanssa. 2000-luvun alussa Aasiassa levinneen sarsin tavoin koronaviruksen alkuperä on jäljitetty todennäköisesti villieläintorille.

Kehitystä ruokkii lihan kulutuksen yleinen kasvu. Kiinassa villieläinkauppaa on kasvattanut entisestään afrikkalainen sikarutto, jonka vuoksi jouduttiin hävittämään suuria määriä sikoja (Yle 13.4.). Lajikirjon laajuus voi tehdä eläintoreista viruslinkoja. Pienellä alueella on tiiviissä yhteydessä ihmisiä ja eläimiä, jotka eivät luonnossa kohtaisi toisiaan. Eläimet teurastetaan usein vasta torilla. Virus tarttuu ihmiseen tyypillisesti välittäjäeläimen kuten lepakon kautta.

Suomessakin syödään villieläimiä, mutta riskit ovat aivan toista luokkaa Kiinassa väkiluvun, väestöntiheyden ja kulttuuristen syiden vuoksi. Oma lukunsa on kiinalainen perinnelääkintä. Koronaviruksen välittäjäeläimeksi on epäilty muurahaiskäpyä, sukupuuton partaalla olevaa lajia, jonka suomujen parantavaan voimaan kohdistuu sitkeää taikauskoa.

Kansainvälisen yhteisön on suunnattava edelleen painetta Kiinaa kohtaan eläintorien sulkemiseksi tai niiden hygieniavaatimusten tiukentamiseksi.

Yksittäinen suomalainen ei voi vaikuttaa määräänsä enempää, mutta on hyvä ainakin seurata ruuan alkuperämerkintöjä, suosia kotimaista ja pyrkiä välttämään yletöntä lihankulutusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vain hyvien ominaisuuksien haluaisi periytyvän, mutta se ei mene niin

Helppoja keinoja tulisi käyttää ennen vaikeita

Vakoojia ja populaarikulttuuria

Räjähdyksestä katastrofi kovaonniselle Libanonille

Uimareilla kelpo oltavat Kuopiossa

Päivän päähän näkee hämärästi

Koulujen määrä tuskin puolittuu loputtomiin

Rahalla saa ja hevosella pääsee

KPY:n uudet linjaukset ovat välttämättömiä

Valmistajatkin odottavat maskisuositusta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.