Eläintuotannosta on opeteltava puhumaan

Tasavallan presidentin puolison, ohjelmajohtaja Jenni Haukion perjantainen kiitospuhe Eläinsuojelugaalassa Helsingissä suututti maidon- ja lihantuottajia laajasti. Haukio kiitti sitä, että hänet palkittiin tilaisuudessa Kiitos eläimiltä -palkinnolla.

Haukio totesi, että Suomessa kuolee joka vuosi 70 miljoonaa tuotantoeläintä, ja että jokainen näistä eläimistä olisi halunnut elää. Haukio oli myös huomauttanut, että ”jos kulutus ehtyy, ehtyy vääjäämättä myös tarjonta – ennemmin tai myöhemmin” (Ilta-Sanomat 4.11.). Puhe jätti jokseenkin huomiotta sen työn, jota suomalaisilla tiloilla on tehty eläinten hyvinvoinnin eteen.

Lypsykarjatilallinen ja seminologi Johanna Niskanen Lapinlahdelta kokosi viikonlopun aikana peräti 1 127 nimen listan allekirjoittajia kirjoitukselle, jonka hän lähetti presidenttiparille sähköpostilla maanantaiaamuna. Kirjeessä moitittiin voimakkaasti Haukion puhetta muun muassa kysymällä, ”suunnitteleeko eläin elämäänsä eteenpäin ja murehtii kuoleman hetkellä, kun jäi näkemättä se ensi kesä tai saavuttamatta joku tietty ikä?”.

Allekirjoittaneet maaseudun ihmiset ihmettelivät myös sitä, miten jätetään lähes huomiotta epäeettinen lemmikkien pito. Kirjeessä viitattiin brakykefaalisten rotujen ongelmiin ja ”eläinten viihdekäyttöön”, mikä oli varsin suora viittaus presidenttiparin lyhytkuonoiseen Lennu-koiraan.

Provosoituminen Haukion ymmärtämättömistä lausumista on toki ymmärrettävää, mutta on myös niin, että kärjekkäillä lausumilla ei saada kuin poterot syvenemään. Eläintuotannosta on opeteltava puhumaan sivistyneesti ja toista osapuolta loukkaamatta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Koronan torjunnassa ennakointi on viisautta

Kaikki maahantulijat koronatestiin

Saarikko ei perinyt keveintä ministerinsalkkua

Lukashenkon asemaan murtumia

Kunnat eivät lomauta opettajia ilkeyttään

Miten Suomi muuttuu, vai muuttuuko?

Kouluverkon suunnitteluun tarvitaan parempia ennusteita

Vihreissä jälleen vetoa hallituksesta oppositioon

Lyhennysvapaita aitoon tarpeeseen

Kulmuni on köysissä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.