Elämää suurempi vuoto

Suomalaiset ovat tavattoman kiinnostuneita siitä, mitä muut meistä ja meidän maastamme ajattelevat. Ulkomailla tietävät paremmin, meillä järkeillään. Kaikki rajojemme ulkopuolelta tuleva tieto kelpaa. Kriittisyys unohtuu.

Onneksi joitakin pidäkkeitä sentään on olemassa.

Hannu Rautkallio oli ensimmäisiä historiantutkijoita, jotka hoksasivat hyödyntää Neuvostoliiton aikaisia arkistoja. Tuloksena oli kirjoja, joissa käsiteltiin erityisesti Kekkosen aikaa.

Jos Rautkallio olisi journalisti, hän olisi kaivanut esiin useita jymyuutisia, jotka olisi voinut painaa isoilla otsikoilla lehtiin.

Rautkallio on kuitenkin tutkija. Siksi hänen tuotoksensa joutuivat muun tieteellisen yhteisön syyniin. Arvosana ei ollut hyvä. Yleinen arvio oli, että Rautkallio käytti arkistoista löytyneitä dokumentteja ilman riittävää lähdekritiikkiä.

Journalistit eivät ole tutkijoita, vaikka tutkivaakin journalismia on olemassa. Journalismi välittää tietoa, joka parhaimmillaan on tarkkaa. Journalistisella tiedolla on kuitenkin vain harvoin tieteellistä todistusarvoa.

Saksalaisten ja sveitsiläisten sanomalehtien tason täytyy tosin olla korkea. Saksan puolustusministeri Karl-Theodor zu Guttenberg lainasi lehdissä julkaistuja uutisia ja pääkirjoituksia ja sai väitöskirjastaan ylimmän arvosanan.

En epäile sitäkään, että Helsingin Sanomien tai Yleisradion julkaisemissa uutisissa Wikileaks-dokumenteista olisi virheitä sen enempää kuin journalistisissa tuotoksissa yleensäkään. Tarkkaan ottaen Helsingin Sanomat ja Yleisradio ovat uutisjutuissaan vain kertoneet, mitä dokumenteissa kerrotaan.

Tulkinnat ja kommentit ovatkin sitten aivan eri asia.

Suomessa on riehaannuttu Yhdysvaltojen suurlähettilään raportista, jonka mukaan silloinen eduskunnan puhemies Paavo Lipponen olisi vuonna 2004 välittänyt yhdysvaltalaisille diplomaateille tietoja presidentti Tarja Halosen ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin keskusteluista.

Savolainen voisi kommentoida, että on voinut välittää tai on voinut olla välittämättäkin. Tässä tapauksessa savolainen kommentti osuu napakymppiin.

Suurlähettilään Yhdysvaltoihin lähettämällä raportilla on toki arvoa. Jokainen diplomaattien raportointitapoihin perehtynyt silti tietää, että ei raportteihin kirjattuja tietoja lopullisena totuutena voi pitää. Kyse on kuitenkin aina yksittäisen diplomaatin subjektiivisesta arviosta.

Muistaako diplomaatti asiat oikein? Onko hän käsittänyt jotakin väärin? Onko hän hieman liioitellut omaa aktiivisuuttaan?

Yhdysvaltalaiset diplomaatit eivät ilmeisesti kuitenkaan kirjoita raporttejaan sen mukaan, mitä arvelevat esimiestensä haluavan lukea. Sellaisia raportteja lähettelivät neuvostodiplomaatit ja KGB-miehet aikanaan Moskovaan.

Poliittisessa keskustelussa kelpaa epävarmempikin tieto.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) kiukustui Wikileaks-dokumenttien tiedoista ja vaati, että presidentin on kerrottava eduskunnalle samat tiedot, jotka kulkeutuvat Yhdysvaltojen suurlähetystöön.

Halosen olisikin pitänyt käydä informoimassa ulkoasiainvaliokuntaa siitä, että Putin oli nimittänyt häntä "vaaralliseksi naiseksi".

- Sitten mä sanoin sille, että se on pohjoinen mies, Halonen olisi raportoinut.

Lipponen on kommentoinut itseään koskevaa Wikileaks-vuotia ytimekkäästi: "so what?"

Hänen puoluetoverinsa Kimmo Kiljunen ottaa kokoomusta koskevat vuodot huomattavasti vakavammin. Kiljunen otti eduskunnassa tikun nokkaan kokoomuslaisten keskustelut amerikkalaisdiplomaattien kanssa ja kysyi "vaarantaako tällainen esiintyminen uskottavan kansallisen ulkopolitiikan toteuttamista?"

Jos olisin saanut vastata Kiljuselle, olisin vastannut, että ei vaaranna, mutta edustaja Kiljusen esiintyminen vaarantaa eduskunnan uskottavuuden.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Härskit myyjät kodeissamme

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.