Elämä jälkeen Hoksopolin

Kuopiossa pukkaa visiota sellaista tahtia, että pitää hankkia peili, jos kaupungissa ei ala viihtyä. Pian ei tarvitse ainoastaan vakuutella, kuinka Puijolla on luonnonrauhaa ja Kallavedellä tilaa hengittää vuodenajasta riippumatta.

Laivat huutelloo, Sammossa syödään muikkuja ja kalakukkoja valmistetaan mikäli EU suo. Mutta kun kaupungin vetovoimasta puhutaan, reppuun hamutaan nyt aivan uusia eväitä. Eri puolilla Kuopiota ovat eri tahot innostuneet omista lähtökohdistaan kehittelemään monen sorttista viihdekeskusta ja keidasta arjen harmautta lievittämään.

Tästä ei kai voi olla muuta kuin iloinen kaupungissa, josta on puuttunut tolkun elokuvateatteri. Kaupunginteatterin remontti on saanut siirtyä milloin minkäkin rahanreiän tieltä.

Kukaanhan ei kiellä ajattelemasta isosti, mutta jotenkin tässä ilotulituksessa tuntuu, että mitäköhän jää käteen. Mikä on realismia? Mikä on lähtökohtaisesti tukevasti jalat ilmassa haihattelua? Yksinkertaisesti ajanhukkaa. Kuka esittää, että tehdään Kuopiosta Suomen Las Vegas?

Muistettakoon, että ei siitä ole kuin puolitoista vuotta kun Kuopion Matkailupalvelu pysäytti Rauhalahdessa Hoksopolin rakentamisen. Perhepuisto oli tappiollinen jokaisena kolmena toimintavuotenaan.

Nyt Rauhalahdesta kuuluu jälleen kummia. Konsulttitoimisto on ideoinut alueelle perhematkailukeskuksen nimeltään Moussoni. Siellä pitäisi olla tekemistä lapsille, teineille ja aikuisille. Tekemistä löytyy, mutta mistä löytyy rahat pytingin rakentamiseen? Sitä pitäisi olla sellaiset 10 miljoonaa euroa.

Moussonin tavoiteltu kävijämäärä on 300 000 henkilöä vuodessa. Muistin virkistykseksi todettakoon, että Hoksopolissa kävijöitä oli 5 000-6 000.

Ikean ja Ikanon asiakkaiden pitää kovasti innostua asiasta, että hoksopolit eivät tule veronmaksajien housuihin. Se kannattaa pitää mielessä ennen kuin asiaa ryhdytään edistämään kaupungin valmisteluorganisaatiossa. Varsinkin kun naapurissa Hotelli Rauhalahti kaavailee 15 miljoonan laajennusinvestointia.

Keskustassa ja sen välittömässä tuntumassa ei jäädä huonommaksi.

Kuopion Matkailupalvelu Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Mäntyniemi hahmotteli Kuopionlahdelle musiikkikeskuksen nurkille tiloja teatterille, taidemuseolle, uimahallille ja yli 10 000 henkeä vetävälle messukeskukselle. Kokonaisuuteen sijoittuisi ehkä myös kirjasto.

Kilometrin päässä Kuopion Palloseuran pääomistajalla Ari Lahdella on omat näkemyksensä keskuskentän ympäristön kehittämisestä. Hän haluaa jalkapallostadionille vastakatsomon, mutta Lahti edellyttää, että aluetta ryhdytään viemään eteenpäin kokonaisvaltaisesti.

Se tarkoittaa parkkitaloa, messuhallia, elokuvateatteria sekä asuinkiinteistöjä, joiden rakentamiseen Lahden Icecapital Housing Fund ottaa parhaillaan tuntumaa Itkonniemellä entisellä VR:n alueella.

"Bermudan kolmion" täydentää Carlson yhteistyökumppaneineen. Iso C:ksi ristittyyn viihdekeskukseen on sijoittumassa vähittäiskaupan lisäksi elokuvateattereita, keilahalli ja kuntosali.

Ettei vain Kuopioon viihdekeskuksia suunniteltaessa ole käymässä niin, että ideariihiä pidetään liian monella kulmalla. Pisimmällä on tietysti rakennustyöt aloittanut Ikea/Ikano-kokonaisuus. Carlsonin tahtotila on niinikään konkreettinen.

Kuopionlahden suurisuuntaisimmat visiot ovat joutuneet epärealistisina ristituleen. Sama rasite on Moussonilla. Yhteinen nimittäjä niillä on, että kaupungin pitäisi ottaa vetovastuu. Samassa kuormassa tulevat riskit. Uskokoon ken tahtoo, että yhtälöt onnistutaan ratkaisemaan.

Jalkapallomesenaatti Lahden ajatukset Mölymäen kehittämisestä saivat kaupungin luottamus- ja virkamiehissä aikaan kiinnostuneen ensireaktion. Ei heiltä muuta voi tässä vaiheessa odottaa. Niin poikkeuksellista kotiseututyötä investointipankkiiri on tehnyt. Nähtäväksi jää, millaiset asetelmat aikanaan neuvottelupöydässä syntyvät, jos asiassa sinne etenee.

Olennaista viihdekeitaiden rakentamisessa on, että niistä syntyy kuopiolaisia ja täällä vierailevia palveleva mielekäs kokonaisuus.

Kuopio on pitkään luottanut perinteisiin vahvuuksiinsa. Vajetta on paikannut Tahko.

Nyt takamatkaa kiritään kiinni. Siinä urakassa ajatuksen pitääkin lentää korkeammalla kuin toteutuksen. Toteutus voi sen sijaan perustua vain yhdelle lähtökohdalle: realismille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.