Elämä pelissä

Suomalaiset pelaavat vuosi vuodelta yhä enemmän erilaisia rahapelejä.

Kyse ei ole vain ihmisten pelihalujen kasvamisesta sen vuoksi, että monellakin on taskun pohjalla nykyisin aina joku ylimääräinen kolikko pelikoneisiin pistettäväksi tai siinä toivossa, että automaatista kilahtaisi joku lantti lisää. Yhtä lailla pelaamista on ruokkinut erilaisten pelien kasvava tarjonta, jossa ovat suurella innolla olleet mukana myös valtion omat peliyhtiöt. Oma lukunsa on sitten internet monenlaisine houkutuksineen.

Pienistä puroista saavat alkunsa isot joet, ja yhtä lailla on pikkukolikoista alkanut pelaaminen johtanut monet ihmiset sairaalloiseen riippuvuuteen. On arvioitu, että maassa on jo vähintäänkin 30 000 peliriippuvaista.

Rahapelihaittojen estämistä pohtinut työryhmä ehdottaa nyt sosiaali- ja terveysministeriölle, että pelaaminen kiellettäisiin tykkänään alle 18-vuotiailta. Nyt raja on kolme vuotta alempi. Alle 15-vuotiailla on lupa pelata vain vanhempien, täysikäisten valvonnassa.

Ikärajan nostaminen ei vähennä olennaisesti nuorten pelaamista. Nuorisoa näkee hyvin harvoin jonottamassa lottokuponki kädessään, jos luvassa on jättipotteja - kyllä ne toivorikkaat ovat keski-ikäistä tai sitä vanhempaa joukkoa. Sama pätee raha-automaattiyhdistyksen hedelmä- ja korttipeleihin tai perinteiseen kolikkopajatsoon: valtaosa niiden ääressä aikaansa viettävistä on tukevasti eläkeiässä.

Nuoriso pelaa pelejään pääsääntöisesti internetissä. Usein hyvin väkivaltaisissa tietokonepeleissä ei haeta taloudellista voittoa, vaan jännitystä harmaaseen kouluarkeen.

Jos peliriippuvuutta halutaan oleellisesti vähentää, on toimet suunnattava täysi-ikäiseen kansanosaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.