Eläminen on taitolaji

Kuolema pysäyttää aina. Niin tiistainakin, kun suruviesti hiihtäjälegenda Mika Myllylän, 41, poismenosta levisi maailmalle.

Myllylä järjesti Suomen urheiluhullulle kansalle monta riemullista hetkeä. Ikävien uutisten sarja puolestaan alkoi Lahden MM-hiihtojen jälkeen. Nuo tapahtumat koettelivat raskaimman kautta mestarihiihtäjän psyykeä.

Mestarin ilot ja murheet ovat nyt lopullisesti takana. Ihmiset muistavat hänet sinnikkäänä, herkkänä ja tunteikkaana ihmisenä.

Myllylä kirjoitti koskettavan testamenttinsa maaliskuussa 2001, eli pian Lahden kisojen jälkeen. Hän ja muutamat muut suomalaiset maastohiihtäjät kärähtivät dopingista Salpausselän maisemissa. Se oli shokki, joka jätti pysyvät arvet moniin huippuhiihtäjiin ja urheiluvaikuttajiin. Dopingkäryt olivat kova isku koko urheilukansalle.

Myllyllä otti Lahden tapahtumat raskaasti. Ne suistivat miehen raiteiltaan. Vaikka aurinko välillä paistoi, synkät asiat hallitsivat mestarin mieltä. Yksityiselämästä muodostui vuoristorata, jota julkisuudessa seurattiin tarkkaan.

Myllylän luhistumisen ymmärtää. Hän ei kestänyt julkisuuden rumbaa. Hän oli vihainen ennenkaikkea itselleen. Meistä jokainen voi omalla kohdallaan pohtia, kuinka kestäisimme vastaavanlaiset kärsimykset.

Kamelin selkä saattoi katketa lopullisesti, kun tuomioistuin antoi ratkaisunsa STT-oikeudenkäynnissä hiljattain. Vaikka tuomiot eivät Myllylää henkilökohtaisesti koskettaneet, ne epäilemättä satuttivat.

Julkisuus kohtelee kuuluisuuksia joskus julmasti. Myllylä tunsi tämän nahoissaan. Saman on kokenut entinen mäkihyppääjä ja Myllylän tavoin olympiavoittaja ja maailmanmestari Matti Nykänen. Hänen elämänhallintansa petti toisista syistä kuin Myllylällä.

Nykänen on pyrkinyt nyt läheisensä tuella ottamaan elämän syrjästä kiinni. Toivottavasti hän onnistuu siinä linnatuomionsa kärsittyään.

Monet jalkapalloihmiset muistavat hyvin Kotkan legendan Arto Tolsan. Hänen elämänsä oli varsinkin urheilu-uran loppupuolella "värikästä". Armollinen kuolema lopetti kärsimykset.

Myllylä, Nykänen ja Tolsa ovat edustaneet omissa lajeissaan suomalaista huippu-urheilua. Tuo kolmikko joutui julkisuuden grillattavaksi aktiiviaikanaan.

Urheilussa on vaarallinen ilmiö, josta ei paljon puhuta. Monen urheilijan aktiiviura päättyy kolmekymppisenä. Rytminmuutos voi olla liian kova. Elämä voi viskata katuojaan tai ainakin tien pientareelle.

Vastoinkäymiset elämässä eivät mene yksiyhteen. Arjen kirjo on täynnä vaikeita ja tuskallisia asioita. Läheisen kuolema, vakava sairaus, avioero, talousvaikeudet, konkurssi ja työpaikan menetys ovat hetkiä, joista moni ei koskaan selviä.

Vahvuutemme mitataan siinä, kuinka kestämme vastoinkäymisiä ja toivumme niistä. Yksi taipuu vaan ei taitu. Toinen eksyy. Hän ei löydä vastarantaa.

Apua etsitään usein pitkäripaisesta. Alkoholi ei auta. Se turruttaa mielen ja helpottaa hetkeksi unohtamaan murheet. Krapulan jälkeen ikävyydet palaavat mieleen kahta kauheampina.

Juice Leskinen viestitti laulun sanoin: Ei elämästä selviä hengissä. Juankosken suuri poika oli harvinaisen oikeassa, ja siksi elämää olisi osattava elää viisaasti. Hetkiä ei ole hukattavaksi. Eläminen on taitolaji.

Ihmiset valitsevat kuitenkin usein raskaan tien. He märehtivät päivästä toiseen, miksi juuri minun elämäni on pielessä? Vajotaan itsesääliin.

Se ilmenee valittamisena ja surkutteluna. Itsesäälillä ei pitkälle pötkitä. Se karkottaa vähätkin ystävät ja johtaa ennenaikaiseen hautaan.

Vaikeudet on tehty voitettaviksi. Ne myös kasvattavat ihmistä. Alituisesti helppoa elämää elävä ihminen ei välttämättä ymmärrä arjen ulottuvuuksia ja särmiä.

Kun kaikki tarjotaan valmiina hopealautasella, vaikeuksien selvittäminen ja kestäminen voi olla ylivoimaista, kun huono päivä yllättää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.