Elinkautiset kasvussa

Elinkautisvankien määrä on noussut Suomessa ennätyslukemiin (SS 12.12.). Joulukuun 10. päivä elinkautisrangaistustaan sovitti 151 henkilöä. Tilastoissa elinkautisvankien määrä ei ole koskaan ollut yli 150:n.

Suomalaisesta vankeinhoitopolitiikasta on keskusteltu paljon viimeisten vuosien aikana. Rikosseuraamusvirasto aikoo lakkauttaa näillä näkymin 1-2 vankilaa, vaikka vankiloihin on yhä enemmän ja enemmän tunkua. Taustalla lienevät muun muassa valtionhallinnon tuottavuusohjelman edellyttämät säästöt. Elinkautisvankien määrään säästötoimenpiteillä ei ole merkitystä.

Voi olla, ettei lievemmistä rikoksista ole syytä tuomita vankeusrangaistuksia nykyiseen malliin. On kuitenkin tarkkaan seurattava, kuinka esimerkiksi yhdyskuntapalvelu ja sakot tuomioina tepsivät rikoksen tekijöihin. Liian vapaata vankipolitiikkaa ei saa sallia, sillä kysymys on kansalaisten turvallisuudesta.

Elinkautinen on rangaistuksista kovin. Näiden tuomioiden määrän kasvu kertoo tylyä kieltään siitä, että todella vakavat rikokset ovat lisääntyneet. Tekijät ovat yhä enenevässä määrin olleet syyntakeisia. Elinkautinen tuomio tulee yleensä murhasta.

Rikosseuraamusviraston pääjohtaja Esa Westerbacka luopuisi elinkautistuomioista ja muuttaisi rangaistusjärjestelmän Norjan mallin mukaiseksi. Siellä kovin tuomio on 25 vuotta. Vaikka Suomen ja Norjan pisimmillä rangaistuksilla ei ole käytännössä juurikaan eroa, mahdollista muutosta on harkittava tarkkaan. Murha on rikos, josta on aina rangaistava erittäin ankarasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.