Elinkautiset kasvussa

Elinkautisvankien määrä on noussut Suomessa ennätyslukemiin (SS 12.12.). Joulukuun 10. päivä elinkautisrangaistustaan sovitti 151 henkilöä. Tilastoissa elinkautisvankien määrä ei ole koskaan ollut yli 150:n.

Suomalaisesta vankeinhoitopolitiikasta on keskusteltu paljon viimeisten vuosien aikana. Rikosseuraamusvirasto aikoo lakkauttaa näillä näkymin 1-2 vankilaa, vaikka vankiloihin on yhä enemmän ja enemmän tunkua. Taustalla lienevät muun muassa valtionhallinnon tuottavuusohjelman edellyttämät säästöt. Elinkautisvankien määrään säästötoimenpiteillä ei ole merkitystä.

Voi olla, ettei lievemmistä rikoksista ole syytä tuomita vankeusrangaistuksia nykyiseen malliin. On kuitenkin tarkkaan seurattava, kuinka esimerkiksi yhdyskuntapalvelu ja sakot tuomioina tepsivät rikoksen tekijöihin. Liian vapaata vankipolitiikkaa ei saa sallia, sillä kysymys on kansalaisten turvallisuudesta.

Elinkautinen on rangaistuksista kovin. Näiden tuomioiden määrän kasvu kertoo tylyä kieltään siitä, että todella vakavat rikokset ovat lisääntyneet. Tekijät ovat yhä enenevässä määrin olleet syyntakeisia. Elinkautinen tuomio tulee yleensä murhasta.

Rikosseuraamusviraston pääjohtaja Esa Westerbacka luopuisi elinkautistuomioista ja muuttaisi rangaistusjärjestelmän Norjan mallin mukaiseksi. Siellä kovin tuomio on 25 vuotta. Vaikka Suomen ja Norjan pisimmillä rangaistuksilla ei ole käytännössä juurikaan eroa, mahdollista muutosta on harkittava tarkkaan. Murha on rikos, josta on aina rangaistava erittäin ankarasti.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.