Elvytetään koroilla

Kuopiolaiset asunnonvälittäjät arvioivat, että asuntojen hinnat Pohjois-Savon pääkaupungissa laskevat seuraavan puolen vuoden aikana keskimäärin kuutisen prosenttia (Savon Sanomat 5.12.). Lehtemme tekemässä kyselyssä välittäjillä ei kuitenkaan ollut hintojen kehityksestä yhtenäistä arviota. Osa välittäjistä oli sitä mieltä, että hinnat pysyvät nykyisellään, osa taas arvioi, että lasku kesään mennessä olisi jopa 15 prosenttia.

Ilahduttavaa oli kuitenkin se, että monet kyselyyn vastanneista välittäjistä odotti hintojen laskun tasaantuvan jo ensi kesänä. Sen jälkeen asuntojen hinnat Kuopiossa saattaisivat jopa kääntyä nousuun.

Hintojen noususta ei yleensä kannata riemuita, mutta jos arviot pitävät paikkansa, ne kertovat tällä kertaa siitä, että talouden alamäki ei olisikaan niin pitkä kuin jotkut näyttävät pelkäävän. Asuntokauppa on hyvä mittari ja asuntoja työkseen välittävät taas oman alansa parhaita asiantuntijoita.

Suoraan asuntokauppaan vaikuttaa myös markkinakorkojen nopea lasku. Sitä kiihdytti entisestään Euroopan keskuspankin (EKP) torstainen päätös keskeisen ohjauskorkonsa peräti 0,75 prosenttiyksikön laskemisesta. Alennus on suurin kerralla tehty EKP:n historiassa ja se osaltaan kertoo, miten vakavasti taloustilanteeseen tällä hetkellä suhtaudutaan.

Euroalueen ulkopuolella mentiin alaspäin vielä suuremmilla askelilla. Iso-Britanniassa ohjauskorkoa laskettiin prosenttiyksiköllä. Ruotsi yllätti ja laski omaa ohjauskorkoaan peräti 1,75 prosenttiyksikköä.

Korkoelvytys ei sellaisenaan riitä, mutta sillä on kuitenkin myönteisiä vaikutuksia. Sellaisia kaivataan vielä enemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.