Elvytetään koroilla

Kuopiolaiset asunnonvälittäjät arvioivat, että asuntojen hinnat Pohjois-Savon pääkaupungissa laskevat seuraavan puolen vuoden aikana keskimäärin kuutisen prosenttia (Savon Sanomat 5.12.). Lehtemme tekemässä kyselyssä välittäjillä ei kuitenkaan ollut hintojen kehityksestä yhtenäistä arviota. Osa välittäjistä oli sitä mieltä, että hinnat pysyvät nykyisellään, osa taas arvioi, että lasku kesään mennessä olisi jopa 15 prosenttia.

Ilahduttavaa oli kuitenkin se, että monet kyselyyn vastanneista välittäjistä odotti hintojen laskun tasaantuvan jo ensi kesänä. Sen jälkeen asuntojen hinnat Kuopiossa saattaisivat jopa kääntyä nousuun.

Hintojen noususta ei yleensä kannata riemuita, mutta jos arviot pitävät paikkansa, ne kertovat tällä kertaa siitä, että talouden alamäki ei olisikaan niin pitkä kuin jotkut näyttävät pelkäävän. Asuntokauppa on hyvä mittari ja asuntoja työkseen välittävät taas oman alansa parhaita asiantuntijoita.

Suoraan asuntokauppaan vaikuttaa myös markkinakorkojen nopea lasku. Sitä kiihdytti entisestään Euroopan keskuspankin (EKP) torstainen päätös keskeisen ohjauskorkonsa peräti 0,75 prosenttiyksikön laskemisesta. Alennus on suurin kerralla tehty EKP:n historiassa ja se osaltaan kertoo, miten vakavasti taloustilanteeseen tällä hetkellä suhtaudutaan.

Euroalueen ulkopuolella mentiin alaspäin vielä suuremmilla askelilla. Iso-Britanniassa ohjauskorkoa laskettiin prosenttiyksiköllä. Ruotsi yllätti ja laski omaa ohjauskorkoaan peräti 1,75 prosenttiyksikköä.

Korkoelvytys ei sellaisenaan riitä, mutta sillä on kuitenkin myönteisiä vaikutuksia. Sellaisia kaivataan vielä enemmän.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.