Elvytykset jatkuvat

Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve Fed julkisti keskiviikkona avomarkkinakomiteansa kokouspöytäkirjan lokakuun 30. päivältä.

Osakekurssit putosivat välittömästi. Dollari vahvistui suhteessa euroon.

Markkinareaktiot olivat odotettuja, sillä pöytäkirjassa oli pohdintaa päivämäärästä, jolloin Fed lopettaa määrällisen elvytyksen. Sellaista ei toki kokouksessa sovittu, mutta jo elvytyksen lopettamisen mahdollisuuden pohdinta sai markkinat säikähtämään.

Fed ostaa velkakirjoja markkinoilta 85 miljardin dollarin kuukausivauhtia, johon ei tullut muutosta. Kokous päätti jatkosta äänin 9-1.

On helppo kuvitella, että sitten kun Fed todella päättää lopetuspäivämäärästä, markkinareaktio on varmasti jyrkkä. Sen päivän on kuitenkin tultava, sillä pitkään jatkuessaan massiivinen elvytys vääristää markkinoita.

Rankkaa on vanhallakin mantereella. Korkoelvytys jatkuu ja markkinat kiittävät. Sen lisäksi EKP pohtii uutistoimisto Bloombergin mukaan liikepankeille pientä piiskaa miinusmerkkisestä talletuskorosta. Keskuspankki arvelee liikepankkien tarjoavan sen seurauksena varojaan mieluummin asiakkailleen. Toivottavasti niin käy. Erilaiset valvontamekanismit ovat tuoneet markkinoille kitkaa, joka on tässä taloustilanteessa aivan liikaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Hyvä vihollinen

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Eläkeläisköyhyyttä voisi torjua lääkekorvauksilla

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Vanhuspalveluissa on suo siellä ja vetelä täällä

Röyhkeä Trump haastaa johtamansa demokratian

Ystävänpäivän jälkeen

Potemisen kulissi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.