Elvytys oli nappisuoritus

Esittelin kuluneella viikolla tämän vaalikauden viimeisen valtion talousarvioesitykseni. Sen kantavina teemoina ovat hyvinvointi, vihreä verouudistus sekä kestävä kasvu. Keskeisin asia ensi vuoden budjetissa on se, että kaksi vuotta kestänyt voimakas talouden ja työllisyyden elvytys lakkaa ja nyt siirrytään laman laskun maksamiseen.

Vihreä verouudistus asettaa liikenne- ja lämmityspolttoaineiden hiilidioksidipäästöille ympäristöhinnan. Se ohjaa investointeja ja kulutusta ympäristöystävälliseen suuntaan. Samoin budjetissa lisätään voimakkaasti uusiutuvan energian tukea.

Myös kaikkein pienituloisimpien toimeentuloa vahvistetaan. Takuueläke nostaa kaikkein pienimpien kansaneläkkeiden tasoa jopa 160 euroa kuukaudessa. Lapsilisät ja monet minimietuudet sidotaan vuotuisin kasvavaan indeksiin.

Menestystarina Suomi koki viime vuonna maailmalta tulleen laman myötä itsenäisyyden ajan suurimman talousromahduksen. Bruttokansantuotteemme supistui peräti kahdeksan prosenttia. Se oli euroalueen syvin pudotus - paljon syvempi kuin esimerkiksi nyt suurissa vaikeuksissa olevissa Kreikassa, Espanjassa tai Portugalissa. Suomi tuli lamaan vahvasta taloudellisesta asemasta ja päätimme elvyttää voimakkaasti.

Laman elvytys on ollut menestystarina. Rakennusalan voimakkaat elvytystoimet valtion tuella estivät ennustetun massatyöttömyyden. Veronalennukset ovat pitäneet yllä kotimaista kysyntää. Valtio on tukenut yrityksiä yli taantuman ja suuria liikenneinvestointeja on käynnistetty. Lopputuloksena työttömyyden kasvu on pysynyt maltillisena.

Itse asiassa monessa muussa Euroopan maassa, jossa talouden pudotus on ollut Suomea pienempi, työttömyys on kasvanut meitä enemmän. Elvytyksen onnistumisesta kertoo myös se, että työttömyys on itse asiassa laskenut jo loppukeväästä lähtien ja on jo alempana kuin vuosina 2000-2005. Suomen työttömyys on myös alempana kuin USA:n työttömyys ensimmäistä kertaa kahteen vuosikymmeneen.

Hurja elvytys on kuitenkin vaatinut hintansa. Kun valtio otti maailmalta tulleen laman iskun vastaan suomalaisten perheiden sijaan, niin jouduimme ottamaan valtavasti velkaa. Laman jättilasku tehtiin kerralla, mutta maksetaan osamaksulla. Ensi vuonna onkin ensimmäisen osamaksuerän aika. Arvonlisäveron nostolla, energiaveroilla ja makeisverolla keräämme 1,5 miljardia euroa enemmän verotuloja.

Myös valtion menojen kasvulle laitetaan jarru. Kun valtion menot ovat kasvaneet viime ja tänä vuonna yli kuuden prosentin vauhtia, niin ensi vuonna kasvu supistetaan kahteen prosenttiin. Valtion tulojen kasvaessa samalla vähintään kolme prosenttia, jokainen voi päätellä, että velkaantumistahtimme ryhtyy supistumaan.

Menojen kasvu supistuu, koska valtion tälle vaalikaudelle suunnitellut menolisäykset päätettiin aikaistaa pääosin lamavuosiin. Myös monet väliaikaiseksi päätetyt elvytystoimet päättyvät ensi vuoden alkuun. Valtion menot myös supistuvat työttömyyden lähtiessä laskuun ensi vuonna.

Talouskärkeen Tavoitteena onkin nostaa Suomi jo ensi vuonna EU:n vahvimpien talouksien joukkoon. Julkisen talouden alijäämämme tulee olemaan nyt esittelemäni budjetin myötä pienimpien joukossa, ennustettua paremman talouskehityksen myötä saatamme jopa hätyytellä ykkössijaa. Vaikka siis velkaannumme laman jäljiltä edelleen, niin muut velkaantuvat vielä kovempaa tahtia.

Ykkössija tai mallioppilaan asema ei ole mikään itsetarkoitus. Meillä on siihen myös suurin tarve, sillä pidämme varmaa ykkössijaa eräässä toisessa kehityksessä. Senioriväestömme osuus nimittäin kasvaa kahtena tulevana vuosikymmenenä koko EU:n nopeinta vauhtia. Se tarkoittaa eläke- ja hoivamenojen nopeaa kasvua, joka lankeaa yhä harvempien työssäkäyvien maksettavaksi.

Kuluva vuosi on ensimmäinen historiassamme, jossa työikäisen väestön määrä kääntyy laskuun. Vain vahva valtion talous turvaa hyvinvointimme tulevinakin vuosikymmeninä.

Muilla leikkaushaluja Laman lasku maksetaan siis osamaksulla. Ensi vuoden lisäksi meitä odottaa vielä kahdeksan vuoden talouskuuri. Meidän pitää siis kahden vaalikauden ajan joka vuosi tehdä ensi vuoden budjetin kiristäviä toimia vastaavat ratkaisut. Kaikki ymmärtävät, että 12 miljardin summaa ei voi hoitaa pelkästään valtion menoja leikkaamalla tai veroja korottamalla. Itse asiassa minä ja kokoomus näyttäisimme haluavan tehdä vähemmän leikkauksia ja veronkiristyksiä kuin muut puolueet. Niiden tarpeen pienentämiseksi on nimittäin mahdollista tehdä muita taloutta vahvistavia rakenteellisia toimia.

Jokainen vuosi suomalaisten keskimääräiseen työuraan - alusta, keskeltä tai lopusta - vähentää menoleikkausten tarvetta kahdella miljardilla. Jokainen neljännesprosentin nousu valtion ja kuntien tuottavuudessa vähentää saman tarpeen. Myös jokainen kasvuun ja työllistämään kannustavan verouudistuksen tuoma lisäsykäys talouteen auttaa meitä välttämään veronkiristyksiä ja leikkauksia. Jokainen hallinnosta palveluihin varoja siirtävä kuntaliitos vähentää tarvetta ikävämmille toimille.

Kokoomus on halunnut käyttää näitä muita keinoja maksimaalisesti - pidentää työuria, lisätä tuottavuutta, nopeuttaa kasvua verotuksella sekä vauhdittaa kuntaliitoksia - mieluummin kuin leikata menoja ja kiristää veroja. Kaikki muut puolueet ovat vastustaneet osaa tai kaikkia näistä keinoista. Se tarkoittaa, että jokainen muu puolue tosiasiallisesti ajaa Suomea suurempiin veronkiristyksiin ja leikkauksiin kuin Kokoomus. Kaikki eivät vain tunnu olevan aivan rehellisiä näiden tosiasioiden edessä.

Kirjoittaja on valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.