Enää ei tarvitse hävetä

Ulkoministeri Ilkka Kanerva nautti viikonvaihteeseen saakka julkisuudessa oman puolueensa, toisen päähallituspuolueen keskustan ja myös tasavallan presidentin luottamusta.

Kulissien takana ministerin kohtalo oli kuitenkin jo sinetöity. Tämän saattoi päätellä siitä, että Kanerva jätti väliin Tallinnassa järjestetyn korkean tason Lennart Meri -seminaarin ja jäi lepäämään kotiin.

Vaikka monet kansalaiset ovat katsoneet gallupeissa Kanervan tekstiviestejä läpi sormien, niin hänen puolueensa vaihtoehdot vähenivät sitä mukaa, kun uusia tietoja ministerin viestien sisällöstä tuli julki.

Sinänsä hyvästä työmiehestä piti luopua, koska se oli ainoa keino palata politiikan karuun arkeen.

Kokoomuksen miehet ehkä ymmärsivät vielä jotenkin ulkoministeriä ja olivat valmiit antamaan armon käydä oikeudessa - vielä kerran. Puolueen johtavat naiset olivat kuitenkin saaneet tarpeekseen Kanervan huonosta käytöksestä ja näyttivät kaapin paikan, kun siihen oli nyt heillä kerrankin otollinen tilaisuus.

Europarlamentaarikko Alexander Stubb on puheenjohtaja Jyrki Kataiselta hyvä valinta uudeksi ulkoministeriksi: on asiaosaamista, on kielitaitoa, on sulavaa maailmanmiehen käytöstä. Ainakaan heti ei tarvitse suomalaisten pelätä, että he joutuvat häpeämään ulkoministerinsä käytöstä maailmannäyttämöllä.

Stubb tiedetään kovaksi Nato-intoilijaksi.

Hallituksessa pelataan kuitenkin joukkuepeliä. Puolustusministeri Jyri Häkämiestä presidentti Tarja Halonen olisi tuskin kelpuuttanut ulkoministerikseen viime vuoden jatkuvien kärhämien jälkeen. Poikamainen Stubb on työskennellyt ennenkin Halosen kanssa ja hallitsee siis etiketin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.