Enemmän ei riitä

Kuopion Männistön seurakunnan kirkkoherranvaalissa Matti Pentikäinen sai 735 ja Aulikki Mäkinen 233 ääntä. Normaalin laskuopin mukaan Pentikäisen olisi pitänyt voittaa vaalit kirkkaasti, mutta toisin kävi.

Kirkkoherraksi tuli Mäkinen, koska Pentikäinen tuli äänestykseen virallisen listan ulkopuolelta, neljänneltä ehdokassijalta. Tullakseen valituksi Pentikäisen olisi pitänyt saada vähintään kymmenen prosenttia Männistön seurakuntalaisten äänistä eli yksin kappalein 803 ääntä. Nyt hän jäi siitä 66 äänen päähän.

Sekä valituksi tullut Mäkinen että valitsematta jäänyt Pentikäinen tuntuvat suhtautuvan vaalitulokseen samalla reilulla tavalla kuin legendaarinen keskustajohtaja Johannes Virolainen tappioonsa vuoden 1980 Turun puoluekokouksessa: Pulinat pois ja töihin. Outoa olisi, jos vaali menisi aivan jälkipuheitta, kun ylimääräinen ehdokas oli noinkin ylivoimainen kolmen muun tarjokkaan rinnalla.

Evankelisluterilainen kirkko itsekin miettii, pitäisikö kirkkoherranvaalia uudistaa. On kuulunut vankkoja mielipiteitä, joitten mukaan koko vaalista pitäisi luopua ja jättää valinta piispojen johtamille tuomiokapituleille. Keskeisenä perusteena tälle ajattelulle on se, että äänestysprosentti jää yleensä hyvin alhaiseksi.

Peruste ei ole kestävä. Männistön kirkkoherranvaalissakin äänestysinto oli vähintään samaa luokkaa kuin seurakuntavaaleissa, joissa valitaan luottamushenkilöitä kirkkovaltuustoihin ja -neuvostoihin. Tuolloin tällöin on nähty, miten nimenomaan kirkkoherran suora vaali saa seurakuntalaiset innostumaan yhteisistä asioista.

Kansanvalta on arvo sinänsä, ja sen vuoksi ei kirkkoherran suorasta vaalistakaan pitäisi luopua silmät ummessa. Sen sijaan olisi syytä pohtia, onko ylimääräiseltä ehdokassijalta ponnistavalta vaadittu kymmenen prosentin äänikynnys liian korkea. Demokratian nimissä riittäisi viisikin prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.