Enemmän kuin maitoa

Metsäteollisuudessa Savo on vaarassa jäädä pelkäksi raaka-aineen toimittajaksi, jos yhtiöt siirtävät tuotantoaan sisämaasta yhä lähemmäksi meren rantaa. Savo ei ole vain Metsä-Suomea, vaan myös Maito-Suomea, jossa kehitys ei onneksi kulje samaan suuntaan sellunkeiton ja paperinvalmistuksen kanssa.

Jatkojalostettuna maito on enemmän kuin maitoa. Mitä pidemmälle maitoa jalostetaan, sitä enemmän syntyy taloudellista lisäarvoa ja myös työtä. Valion päätös kehittää Lapinlahden tehdastaan 80 miljoonan euron investoinneilla on malliesimerkki siitä, miten turvataan maakuntien elinvoima: sijoitetaan myös teolliset työpaikat sille alueelle, mistä raaka-aineet tulevat.

Pörssinoteerattu yhtiö tekee päätöksiään nykyisin lähinnä omistajain etua ajatellen. Valtion kokonaan tai osittain omistamilla yhtiöillä näyttää olevan samat periaatteet. Valion omistajia ovat suomalaiset maidontuottajat, joten heillä on samanlainen oikeus huolehtia omasta menestyksestään. Kun maito tuotetaan maakunnissa, niin silloin myös hyödyn pitää jäädä mahdollisimman täysimääräisinä alueelle.

Lapinlahden uudet investoinnit nostavat siellä tuotetun herajauhon laatua ja takaavat näin myös paremman hinnan lopputuotteelle. Kun uusi voimala pannaan vielä toimimaan bioenergialla, niin osansa Valion investoinneista saavat myös savolaiset metsänomistajat.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.