Enemmän kuin torttu

Himolaihduttajiksi kääntyneillä suomalaisilla on tänään erikoinen ongelma: laskiaispullaa vai Runebergin torttua? Viisas valitsee juhlan kunniaksi molemmat. Liiat kalorit voi kuluttaa miellyttävästi menemällä pulkkamäkeen tai tekemällä tunnin kävelylenkin leppeässä talvisäässä.

Suomalaiset ovat muistelleet viime vuosina oikein urakalla suurmiehiään. Lönnrot, Runeberg, Snellman, Agricola... Kansallinen merkkimies toisensa jälkeen on saanut oman muistovuotensa.

Erityisen voimallisesti elvytettiin kansallisfilosofi J.V. Snellmanin perintöä, vaikka nyt jälkikäteen katsottuna vuoden todellinen sato ei ollut ehkä kovin runsas. Snellman jos kuka puhui aikanaan sivistyksen ja henkisen kasvun puolesta, ja juuri tätä puolta korostettiin myös parin vuoden takaisen juhlavuoden aikana. Ajan sanoja ovat siitä huolimatta tänään pinnallisuus ja kaikkinainen hauskuus.

Omat ongelmansa on ollut myös J.L. Runebergin runoilijaseppeleen pölyjen pyyhkimisessä.

Alati voimistuva naisasialiike, feminismi, on ryhtynyt puhumaan julkisuudessa mieluumminkin runoilijan puolison Fredrikan puolesta. On tuotu voimallisesti esiin, miten tämä arkkipiispa Jaakko Tengströmin lahjakas tytär joutui uhrautumaan huikentelevaisen miehensä vuoksi ja kuolettamaan omat kirjalliset pyrkimyksensä. Kun tällä tutkimuksellisella linjalla edetään, havaitaan jossain vaiheessa, että Fredrika Runeberg olisi loppujen lopuksi ollut parempi kirjailija kuin hänen jalustalle nostettu miehensä.

Merkkivuosi ei nostanut jos ei laskenutkaan Runebergiä. Sen sijaan 200 vuotta sitten käydyn Suomen sodan moninaiset muistotilaisuudet tuovat esiin myös Vänrikki Stoolin tarinoiden tekijää. Ilman noita tarinoita suomalaisten kansallinen tietous olisi jäänyt hyvin ontoksi ja vaillinaiseksi. Niin kauan kuin puhutaan Lotta Svärdistä tai Sven Tuuvasta, niin kauan muistetaan myös mies, joka heidät kynällään ja sydämellään synnytti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Kolmen lapsen politiikkaan

Kusti ei voi polkea paikallaan

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.