Enemmän onnellisia loppuja

Elokuvan onnellinen loppu jättää hymyn ja hyvän mielen, parhaassa tapauksessa pitemmäksikin aikaa. Kriitikot eivät ole niistä niinkään innostuneita, happy end on liian helppo ratkaisu. Hyvän mielen tuojia tarvitaan, onhan useimpien elämässä ikäviä asioita riittävästi.

Elokuva- ja televisiotieteen dosentti Veijo Hietala toivoo, että televisio-ohjelmien onnellisia loppuja käytettäisiin enemmän terapiana ja masennuksen hoidossa. Hietala on varma siitä, että positiiviset tv-sarjat parantavat ihmisen mielentilaa ainakin joksikin aikaa. Pysyvää onneahan ei löydy mielenterveyslääkkeilläkään (Ilkka 24.11.).

Tämä ei ole pelkästään mielipidekysymys, vaan aihetta on pitkään tutkittu Marylandin yliopistossa Yhdysvalloissa. Tutkimus vahvistaa käsityksen hetkellisestä onnellisuudesta. Toistuessaan tällaisilla hetkillä voi Hietalan mielestä olla kauaskantoisia vaikutuksia. Hän toteaa, että onnettomaksi itsensä kokeva ihminen yrittää löytää kaikenlaisia korvikkeita onnellistuttaakseen elämäänsä.

Tosi-tv -formaatit ovat Hietalan mielestä ongelmallisempia kuin saippuasarjat. Koska ohjelman surulliset käänteet koskettavat oikeita ihmisiä näyttelijöiden asemesta, heidän kanssaan pikemminkin kyynelehditään.

Keskisuomalaisen haastattelussa Hietala huomauttaa, että viihteen aliarviointi on edelleen tyypillistä suomalaisessa kulttuurissa, vaikka puhdas viihde on hyvin terapeuttista (23.11.).

- Eikä se välttämättä tarkoita, että heitetään aivot narikkaan, viihteessä on omat aivoihin vaikuttavat puolensa. Saippuaoopperat tai tosi-tv tuottavat erilaista mielihyvää kuin laatudraaman seuraaminen, Hietala toteaa.

Mitä suomalaiset sitten katsovat televisioistaan? Marraskuun toiseksi viimeisellä viikolla miljoonayleisön keräsi vain MTV3-kanavalla Idols-ohjelma. Hyvin lähelle yli 900 000 katsojalla kipusi saman kanavan Salatut elämät. Maajussille morsiantakin seurasi yli 800 000 katsojaa.

Muut kanavat joutuivat tyytymään pienempiin katsojamääriin. TV2:n katsotuin ohjelma otosviikolla oli Metsolat, jota katsoi liki 600 000 suomalaista. Kautta vuosien Suomen suosituimpiin kuuluva tv-draama kertoo maalaiselämästä Kainuussa, suomalaisen yhteiskunnan murroksesta 1980-luvun kulutus-Suomesta laman kautta eurooppalaiseksi maaksi. Sarjaa esitettiin vuosina 1993 ja 1995 ja se sai aina miljoonayleisön. Moni löysi ja löytänee yhä sarjasta samaistumiskohteensa.

Katsojatilastot kertovat vastaansanomattomasti, että tosi-tv on nyt suosion huipulla ja saattaa sinne jäädäkin. Nelosen Big Brother kuuluu niinikään suuret yleisöt saaviin formaatteihin. Tosi-tv -sarjoissa yhdelle onnellinen loppu voi olla toiselle onneton päätös.

Asiaohjelmat uutisia lukuunottamatta samoin kuin dokumentit eivät näytä olevan suomalaisten suosikkiohjelmia. Se kertonee siitä, että television äärellä halutaan ennemmin viihtyä kuin sivistyä.

Mutta vielä Hietalaan ja Marylandin yliopiston tutkimukseen.

Suomalaisissa elokuvateattereissa on pyörinyt jo kuukausia varsinainen hyvän mielen pläjäys Abba-musikaali Mamma Mia. Helsingissä se menee edelleen useammassakin elokuvateatterissa. Laula mukana -versiossa katsojat voivat yhtyä ilonpitoon. Kotikatsomossa elokuva rentouttaa dvd:nä.

Kriitikot pitivät teosta tuskin elokuvanakaan. Mitäpä siitä, se on tulvillaan naurua, huumoria ja hyvää mieltä. Loppukin on onnellinen. Elokuvan laulut ovat kevyen musiikin klassikkoja, sitä tuskin kukaan kiistää.

Jokin aika sitten tulin poimineeksi television elokuvatarjonnasta ruotsalaisen Såsom i himmelen -elokuvan. Senkin kriitikot olivat teilanneet täysin, mutta yleisö otti tarinan omakseen ja se sai Ruotsissa huikeat katsojaluvut. Pienen ruotsalaiskylän elämä loistavine tyyppeineen tempaa mukaansa. Mieli jää valoisaksi, elokuvan käänteistä vyöryy elämänviisautta ja lopulta onnea. Kyllä ruotsalaiset osaavat!

Uskallan olla Hietalan kanssa samaa mieltä: televisio ja elokuva voivat tarjota onnen tunteita. Kokonaan toinen kysymys on, missä määrin nykyisistä ohjelmistoista sellaista tarjontaa löytää. Ehkä aika vähän. Onni on niin lällyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.