Enemmistö maksaisi

Tapani- ja Hannu-myrskyt viime vuodenvaihteessa koettelivat monen suomalaisen hermoja. Myrskyt katkoivat sähköjä laajoilta alueilta. Pahimmillaan ilman sähköjä oli kymmeniä tuhansia kotitalouksia.

Myrskyt nostivat pintaan jälleen kerran keskustelun sähkökaapeleiden kaivamisesta maahan. Ilmassa kulkevat johdot ovat herkkiä tuulelle ja lumelle. Jos kaapelit ovat maassa, näitä ongelmia ei ole.

Sähköyhtiöt ovat perustelleet hidasta maakaapelointitahtiaan kustannuksilla. Jos kaikki johdot kaivettaisiin maahan nopeasti, kustannus koko maassa olisi miljardeja euroja. Se taas nostaisi yhtiöiden mielestä sähkön siirtohinnat sietämättömälle tasolle.

Perjantaina julkaistun mielipidekyselyn mukaan enemmistö suomalaisista hyväksyy sähkön siirtohinnan nousun, jos sillä kyetään parantamaan toimintavarmuutta. Joka kahdeskymmenes olisi valmis maksamaan merkittävästi lisää, jos se takaisi sähkönsaannin häiriöttömyyden.

Energiateollisuuden kyselyn mukaan vain reilu neljännes kuluttajista vastustaa toimintavarmuuden nostamista, jos se nostaa hintoja.

Kysely antaa yhtiöille selvän viestin: kapinaa ei tule, vaikka maakaapelointia nopeutetaan ja kustannuksia viedään hintoihin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.