Enemmistö maksaisi

Tapani- ja Hannu-myrskyt viime vuodenvaihteessa koettelivat monen suomalaisen hermoja. Myrskyt katkoivat sähköjä laajoilta alueilta. Pahimmillaan ilman sähköjä oli kymmeniä tuhansia kotitalouksia.

Myrskyt nostivat pintaan jälleen kerran keskustelun sähkökaapeleiden kaivamisesta maahan. Ilmassa kulkevat johdot ovat herkkiä tuulelle ja lumelle. Jos kaapelit ovat maassa, näitä ongelmia ei ole.

Sähköyhtiöt ovat perustelleet hidasta maakaapelointitahtiaan kustannuksilla. Jos kaikki johdot kaivettaisiin maahan nopeasti, kustannus koko maassa olisi miljardeja euroja. Se taas nostaisi yhtiöiden mielestä sähkön siirtohinnat sietämättömälle tasolle.

Perjantaina julkaistun mielipidekyselyn mukaan enemmistö suomalaisista hyväksyy sähkön siirtohinnan nousun, jos sillä kyetään parantamaan toimintavarmuutta. Joka kahdeskymmenes olisi valmis maksamaan merkittävästi lisää, jos se takaisi sähkönsaannin häiriöttömyyden.

Energiateollisuuden kyselyn mukaan vain reilu neljännes kuluttajista vastustaa toimintavarmuuden nostamista, jos se nostaa hintoja.

Kysely antaa yhtiöille selvän viestin: kapinaa ei tule, vaikka maakaapelointia nopeutetaan ja kustannuksia viedään hintoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.