Enemmistökin voi hölmöillä

Demokratia on ainoa poliittinen järjestelmä, joka korjaa itse tekemänsä virheet. Yksinvaltiaat joudutaan häätämään palatseistaan, mutta parlamentin jäsenet vaihdetaan vaaleissa.

Demokratian korjausliikkeet ovat joskus loivia, joskus vähän jyrkempiä. Suomen äskeisten eduskuntavaalien tulosta on luonnehdittu historialliseksi sen vuoksi, että puolueiden voimasuhteet muuttuivat poikkeuksellisen paljon.

Muutoksia ei kuitenkaan pidä liioitella, vaikka perussuomalaisten voitto olikin muhkea. Normaalioloissa yksikään toinen puolue ei ole aikaisemmin Suomessa yltänyt samaan. Keskustan tappio oli sekin lajissaan kansallinen ennätys.

Muut puolueet säilyttivät suurinpiirtein entisen kannatuksensa, jopa surutyötä tekevät vihreät, jotka menettivät kolmanneksen kansanedustajapaikoistaan enemmän vaalijärjestelmän kuin kannattajien kaikkoamisen vuoksi.

Voittajien ja häviäjien kannattaa sen vuoksi pitää jalat maassa: ei Suomi lopulta muuttunut niin paljon kuin joistakin kommenteista voisi päätellä. Ylivoimaisesti suurin osa suomalaisista ajattelee politiikasta ja maailmanmenosta nyt samalla tavalla kuin neljä vuotta sitten.

Perussuomalaisten kannatus on vain 19 prosenttia. Vaaleissa 81 prosenttia äänestäjistä ei luottanut perussuomalaisiin ja puolueen ehdokkaisiin.

Suomi ei ole muuttunut maaksi, jossa perussuomalaisilla olisi kansalta saatu lupa tehdä mitä tahansa, vaikka sellaistakin jo kuultu. Perussuomalaiset vaikuttavat eduskunnassa sillä voimalla, jonka 39 kansanedustajaa antaa.

Vaalivoitto ei esimerkiksi tarkoita sitä, että puolue voisi panna maakuntalehdet kuriin, niin kuin on uhottu.

Näidenkin vaalien jälkeen on toisteltu Johannes Virolaisen sanoja: kansanvalta on puhunut, pulinat pois. Virolainen lausui kuuluisat sanansa sen jälkeen, kun hän keskustan Turun puoluekokouksessa vuonna 1980 oli hävinnyt puheenjohtajavaalin Paavo Väyryselle.

En tiedä, mitä Virolainen tarkkaan ottaen tarkoitti. Oletan hänen kuitenkin tarkoittaneen sitä, että puheenjohtajavaalin tulosta on turha kyseenalaistaa; valitusoikeutta ei ole ennen seuraavaa puoluekokousta.

Toivon, että hän ei tarkoittanut, että hän ja hänen kannattajansa olisivat olleet väärässä. Jos hän olisi tarkoittanut tätä, hän olisi suhtautunut keskustan puoluekokoukseen kuin ylimaalliseen totuuskomissioon.

Siitähän puoluekokouksessa ei ollut kyse. Vastakkain puheenjohtajavaalissa oli kaksi miestä ja heidän näkemyksensä. Puoluekokouksen enemmistö valitsi Väyrysen ja Virolaisen väliltä, ei totuuden ja ei-totuuden väliltä.

Sama pätee vaaleihin. Niissä äänestetään politiikasta, ei totuudesta.

Suomella on todennäköisesti jo toukokuussa uusi hallitus, jolla on takanaan eduskunnan enemmistön tuki. Hallitusohjelma on poliittinen kompromissi, jonka hallitukseen lähtevät puolueet neuvottelevat. Absoluuttista totuutta on turha etsiä ohjelmasta. Ohjelma ei erottele oikeaa väärästä.

Ohjelmaa toteutetaan, koska se vastaa äänestäjien enemmistön tahtoa sellaisena kuin puolueet ovat tahdon tulkinneet. Vähemmistöön jääneellä oppositiolla on täysi oikeus arvostella enemmistön tahdon mukaista politiikkaa ja haastaa se seuraavissa vaaleissa.

Kansan valitsema enemmistö voi hölmöillä, kuten on nähty Kreikassa, Irlannissa ja Portugalissa. Enemmistö voidaan vaaleissa äänestää vähemmistöksi.

Tätä kutsutaan demokratiaksi.

On ollut hämmentävää seurata, miten muut puolueet ja poliitikot ovat vaieten seuranneet vaalivoittajien mesoamista.

Viitasaarelaisen kansanedustajan Teuvo Hakkaraisen puheisiin ja imitaatiotaitoihin sentään puuttui perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Hyvä oli, että puuttui, mutta ei Hakkaraisen käytös kuitenkaan pelkästään perussuomalaisten sisäinen asia ole. On paikallaan, että siitä kiinnostui myös vähemmistövaltuutettu.

Vaalivoitto ei anna oikeutta mihin tahansa. Rasismia ei saa hyssytellä.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.